Για ακόμη μια φορά η κατάσταση στη Ρωσία… μυρίζει μπαρούτι λόγω του Αλεξέι Ναβάλνι, με αρκετούς υποστηρικτές του να βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Είχαν προηγηθεί σήμερα (21/04) το πρωί συλλήψεις του συνεργατών του επικριτή του Κρεμλίνου από την Αστυνομία, στη Μόσχα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι η δικηγόρος του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάνι, Λιουμπόφ Σόμπολ, η εκπρόσωπος Τύπου του, Κίρα Γιαρμίς, ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Βλαντίμιρ Ριζκόφ, όπως και ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Εφίμ Χαζάνοφ, ο οποίος εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Η Σόμπολ συνελήφθη, σύμφωνα με την αναφορά της Αστυνομίας, επειδή εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Πρωϊνό: Ο Σάσα και η Τάνια», που έγινε στις 19 Απριλίου και μεταδόθηκε μέσω του YouTube. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκείνη μιλούσε για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι.
Ο Ριζκόφ συνελήφθη με την κατηγορία ότι παραβίασε τις απαγορεύσεις για συμμετοχή στις δράσεις συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι. Ο ίδιος, o οποίος κρατείται σε Αστυνομικό Τμήμα, δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι αφορμή για τη σύλληψή του υπήρξε ένα retweet της είδησης του ραδιοσταθμού Echo Moskvi για τις δράσεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι στις 21 Απριλίου.
«Δεν ανάρτησα καμία έκκληση, δεν απηύθυνα σε κανέναν έκκληση να βγει στους δρόμους, δεν έχω καμία σχέση με την διοργάνωση της δράσης. Αυτή τη στιγμή με οδηγούν στην αίθουσα προ κράτησης και θα περάσω την νύχτα. Αύριο η υπόθεση μου θα εξετασθεί στο δικαστήριο Χαμοβνίτσεκσι», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός.
Ο Χαζάνοφ συνελήφθη στην πόλη Νίζνι Νοβγκοραντ για επαναναρτήσεις (reposte) -γράφει το πρακτορείο TASS- στα social media που είχαν θέμα τις μη εγκεκριμένες από τις αρχές συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
«Με άφησαν ελεύθερο με την υποχρέωση να εμφανιστώ στο δικαστήριο» έγραψε ο φυσικός που ασχολείται με έρευνες στον τομέα της φυσικής των λέιζερ και της μη γραμμικής οπτικής, στη σελίδα του στο Facebook, ευχαριστώντας παράλληλα τον δικηγόρο του.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη
Τα όσα προηγήθηκαν έκαναν χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώσουν απόψε το βράδυ στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον φυλακισμένο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.
Η Αστυνομία έκανε λόγο για 6.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και 4.500 στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ρωσίας. Οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει τις εκτιμήσεις τους για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν μεγάλα πλήθη, που όμως δεν έφταναν σε όγκο τις διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιανουάριο, μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λάποιοι από τους συμμετέχοντες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, ωστόσο άλλοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι επειδή δεν ήταν μεγαλύτερη η κινητοποίηση. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η δράση θα μπορέσει να σώσει τον Ναβάλνι, χρειάζονταν τουλάχιστον 200-300.000 άνθρωποι στον δρόμο. Εδώ, δεν συμβαίνει αυτό», παρατήρησε ο Αλεξάντρ Μπουτούζοφ, 51 ετών.
«Είναι μια μάχη για το μέλλον», εκτίμησε από την πλευρά του ο Αντρέι Ζαμιάτιν, ένας 51χρονος επιχειρηματίας. «Ο Ναβάλνι θέλει να αλλάξει το σύστημα και τιμωρείται για αυτό», πρόσθεσε.
Στην Αγία Πετρούπολη οι συλλήψεις ήταν περισσότερες, σε σύγκριση με τη Μόσχα. Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε έναν αστυνομικό να χρησιμοποιεί ένα όπλο ακινητοποίησης (τέιζερ) εναντίον ενός διαδηλωτή.
ΟΗΕ: Η ζωή του Ναβάλνι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο
Παράλληλα, εμπειρογνώμονες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσαν τη Ρωσία να επιτρέψει στον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης να φύγει και να νοσηλευθεί στο εξωτερικό, καθώς πιστεύουν ότι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο.
Ο Ναβάλνι κρατείται σε σκληρές συνθήκες σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και του «αρνούνται να έχει πρόσβαση σε μια επαρκή ιατρική περίθαλψη», συνθήκες που προσομοιάζουν με βασανιστήρια, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.
«Προτρέπουμε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν στον κ.Ναβάλνι την πρόσβαση στους δικούς του γιατρούς και να του επιτρέψουν να φύγει για επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, όπως έκαναν τον Αύγουστο του 2020», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού νοσηλεύθηκε στη Γερμανία, μετά τη δηλητηρίασή του με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα, όπως λένε οι γερμανικές Αρχές. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της υγείας του, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η ζωή του κ. Ναβάλνι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο».
«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με το ότι ο κ. Ναβάλνι κρατείται σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με βασανιστήρια ή μια σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία σε μια εγκατάσταση που σύμφωνα με πληροφορίες δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές», προσθέτουν στην ανακοίνωση τους.