Με ξίφος αποκεφαλίστηκαν χθες στο Ριάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ένας Σαουδάραβας και ένας Ιρακινός, που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για φόνο και ένας Σαουδάραβας που είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.
Ο Σαουδάραβας Φαχντ αλ Σάιντ και ο Ιρακινός Αμπντεραχμάν αλ Μουάισαμπ κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία μετά φόνου. Θύμα ήταν η Χόσα Μπεν Άμπιντ από τη Σαουδική Αραβία, την οποία οι δράστες είχαν δέσει όταν διέρρηξαν το σπίτι της για να το ληστέψουν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Σε μια άλλη υπόθεση ο Σαουδάραβας Σάαντ αλ Οτάιμπι, που είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών «καθ’ υποτροπή», καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών διότι έφερε στη χώρα «μια μεγάλη ποσότητα αμφεταμίνης», ενός συνθετικού ναρκωτικού, καθώς και «χασίς», σύμφωνα με μια δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι αποκεφαλισμοί αυτοί αύξησαν σε 53 τον αριθμό των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφρασε τον περασμένο μήνα την έντονη ανησυχία της για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο βασίλειο, τονίζοντας ότι 19 πρόσωπα-περιλαμβανομένων οκτώ τα οποία είχαν καταδικαστεί για μη βίαια εγκλήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών ή «μαγεία»- θανατώθηκαν από την 4η ως την 20ή Αυγούστου. Το HRW είχε επικρίνει ιδιαίτερα, χαρακτηρίζοντάς την «τερατώδη», τη μέθοδο θανάτωσης των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών στη χώρα.
Το 2013 συνολικά 78 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, αποκεφαλίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο συντηρητικό βασίλειο που εφαρμόζει μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
(φωτογραφία αρχείου)