Η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου ήταν μια ριζοσπαστική ιδέα κατά την εποχή του και ακόμη και τώρα, πάνω από 150 χρόνια μετά τη δημοσίευση του «The Origin of Species», οι ιδέες του αποτελούν πραγματική επανάσταση. Ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ανθρώπινης ιστορίας, ωστόσο, πήρε μια απόφαση, που εκ των υστέρων θα τον στοίχειωνε σε όλη του την ζωή.
Αφού συνέταξε μεθοδικά, λοιπόν, μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ο Δαρβίνος αποφάσισε να παντρευτεί την ξαδέλφη του, Έμμα Γουέτζγουντ, στις 29 Ιανουαρίου του 1839 σε μια αγγλικανική τελετή. Μετά από πια ολιγόχρονη διαμονή στην οδό Γκάουερ στο Λονδίνο, το ζευγάρι μετακόμισε το Σεπτέμβριο του 1842 στο Down House του Downe, στα νότια του Orpington, το οποίο μέχρι σήμερα είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Κατά την διάρκεια του κοινού τους βίου, κατά τον οποίο και οι δύο ήταν ιδιαιτέρως ευτυχισμένοι και απολάμβαναν με περισσή χαρά να παίζουν τάβλι κυρίως τις νύχτες, αναφέρει το biography.com, μια υπόνοια τραγωδίας φαίνεται να σκίαζε τους απογόνους τους.
Από τα συνολικά 10 παιδιά που απέκτησε το ζευγάρι κατά την διάρκεια του γάμου τους, τα τρία από αυτά πέθαναν σε αρκετά μικρή ηλικία, ενώ κάποια από αυτά υπέφεραν από αρρώστιες και αδυναμία.
Τραγικές απώλειες που θα στοίχειωναν τον Δαρβίνο για το υπόλοιπο της ζωής του. Αναγνωρίζοντας ο ίδιος ως επιστήμονας ότι τα φυτά που γονιμοποιούνται από μόνα τους τείνουν να είναι λιγότερο υγιή, συνέδεσε το θάνατο των παιδιών του με τη συγγένεια που είχε με την σύζυγο- ξαδέρφη του.
Μια ανησυχία που εξέφραζε και μέσα από τα συγγράμματά του, η οποία, μάλιστα, τον οδήγησε στην υποστήριξη της γενετικής διασταύρωσης (η ανάμιξη του γενετικού κώδικα (DNA) των δύο γονέων κατά την αναπαραγωγή).