Κρις Χέμγουορθ, Ιντρις Έλμπα, Ματ Ντέιμον, Εντ Σίραν, Τζέιν Σέιμουρ, Μελίσα ΜακΚάρθι, Ρίτα Ορα, Ρον Χάουαρντ, Τάικα Γουατίτι, Τίλντα Σουίντον, Τομ Χανκς, Ζακ Εφρον, Μάρκ Γουόλμπεργκ, Τζούλια Ρόμπερτς και Τζορτζ Κλούνεϊ, Νάταλι Πόρτμαν και Κρις Πρατ.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους σελέμπριτις και αστέρες που σπεύδουν στην Αυστραλία, μια χώρα που όχι μόνο έχει αρχίσει να ξεπερνάει αβρόχοις ποσί την πανδημία, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση έχει δελεάσει τις χολιγουντιανές παραγωγές με φορολογικές ελαφρύνσεις.
Έτσι μια πληθώρα σταρ έχει κατακλύσει τη χώρα, ιδιαίτερα το Σίδνεϊ, που πλέον το αποκαλούν… Αυστράλογουντ. Δίπλα στους ξένους διακεκριμένους επισκέπτες, επέστρεψαν και γηγενείς, αυστραλοί σταρ, όπως οι Νικόλ Κίντμαν, Κάιλι και Ντάνι Μινόγκ, Ρόουζ Μπερν αλλά και η Αϊλα Φίσερ με τον βρετανό σύζυγό της, Σάσα Μπαρόν Κοέν.
Εν μέσω πανδημίας το μισό Χόλιγουντ κατέφυγε στην Αυστραλία, γράφει το BBC, καθώς «η ζωή είναι ωραία σε μια χώρα που έχει εξαλείψει τον ιό σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι άνθρωποι απολαμβάνουν ελεύθερα παραλίες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα».
Kαι εκτός από τα γυρίσματα, έχουμε και διάφορα… πάρτι. Ο Ιντρις Ελμπα εμφανίζεται σε μια συναυλία, η Νάταλι Πόρτμαν κάνει τα ψώνια της σε ένα μπακάλικο στην παραλία του Μπόντι, ο Κρις Πρατ κάνει πάρτι σε ένα ξενοδοχείο και ο Ζακ Εφρον τρώει για μεσημεριανό μπάρμπεκιου σε ένα κορεατικό εστιατόριο στην Τσάινα Τάουν.
Σωρεία αντιδράσεων
Οι Αυστραλοί πολίτες όμως δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, τουλάχιστον 40.000 Αυστραλοί εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στο εξωτερικό. Μία ομάδα έκανε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Καμία άλλη χώρα δεν εμπόδισε την επιστροφή των πολιτών της με αυτόν τον τρόπο», λέει στο BBC η Σαμπρίνα Τιάσα, η οποία γύρισε από το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πέρυσι η αυστραλιανή κυβέρνηση επέβαλε στις διεθνείς αφίξεις ένα «ανώτατο όριο ταξιδιωτών», με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εστιών. Έτσι συχνά σε πτήσεις προς την Αυστραλία, επιτρέπεται η μεταφορά μόνο 40 επιβατών. Το κόστος αυξήθηκε με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα σε επιβάτες επιχειρήσεων και πρώτης θέσης. Οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Αυστραλία κοστίζουν από 3.000 – 15.000 δολάρια Αυστραλίας (1.940 – 9.700 ευρώ) αναγκάζοντας πολλούς να ξοδεύουν αποταμιεύσεις και συνταξιοδοτικά εφάπαξ. Στο ποσό, εξάλλου, πρέπει να προστεθεί και η υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την άφιξη, που κοστίζει 3.000 δολάρια Αυστραλίας ανά άτομο. Και είναι δεκάδες χιλιάδες οι Αυστραλοί που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και ο θυμός για την έλλειψη κυβερνητικής βοήθειας ολοένα και αυξάνεται.
Λόχου χάρη, το ταξίδι της επιστροφής της Μάργκαρετ και του Ντέιβιντ Σπάρκς ακυρώθηκε τρεις φορές πριν καταφέρει τελικά το ζευγάρι των συνταξιούχων να επιβιβαστεί σε μια πτήση επαναπατρισμού τον περασμένο μήνα. Έκαναν διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ξέσπασε η πανδημία και εγκλωβίστηκαν εκεί για σχεδόν έναν χρόνο:
Σε διάφορα fora και γκρουπ του Facebook, Αυστραλοί που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στο εξωτερικό συμβουλεύουν ο ένας τον άλλον να έχουν συνεχώς έτοιμες τις αποσκευές τους. Και να αφήνουν «το κινητό ανοικτό όλη τη νύχτα» για να μην χάσουν πιθανή αναγγελία κάποιας έκτακτης πτήσης. Η ομάδα «Stranded Australians Abroad» (Αυστραλοί Που Ξέμειναν Στο Εξωτερικό) υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ζητώντας να παρέμβει.
Η κυβέρνηση, πάλι, υποστηρίζει ότι το κόστος του επαναπατρισμού εξαρτάται από τις αεροπορικές εταιρείες. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτες πολιτικές για όσους κλείνουν εισιτήρια πρώτης θέσης, υποστηρίζουν οι επικριτές της. Τον Ιανουάριο μείωσε κατά το ήμισυ το ανώτατο όριο ταξιδιωτών, επικαλούμενη την απειλή της βρετανικής μετάλλαξης. Αλλά μετά από μερικές ημέρες επέτρεψε το ταξίδι σε περισσότερους από 1.700 παίκτες του τένις, παράγοντες και άλλους, που είχαν σχέση με το Australian Open.
Και η λαϊκή οργή ξεχειλίζει…