Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε σήμερα το NATO να συμβάλει να ενισχυθεί ο στρατός της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε πως το Σύμφωνο πρέπει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για την ενδεχόμενη ένταξη στους κόλπους του νέων μελών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, όπως υποστήριξε.
Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Εσθονία, μια από τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής που έχουν εκφράσει φόβους ότι η αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία ίσως προαναγγέλλει προβλήματα και για τις ίδιες. Και στις τρεις χώρες ζουν μεγάλες ρωσικές μειονότητες και επίσης και οι τρεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική βιομηχανία ενέργειας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια «θρασεία επίθεση» στην Ουκρανία, η οποία επί πέντε μήνες μάχεται με τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Το NATO πρέπει να κάνει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε και άλλους εταίρους του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας και της Μολδαβίας, να ενισχύσουν την άμυνά τους», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο Ταλίν.
Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως πρέπει να επιβεβαιωθεί η «αρχή που πάντοτε καθοδηγούσε τη συμμαχία μας, ότι για τις χώρες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που θέτουμε και μπορούν να συνεισφέρουν ουσιωδώς στην ασφάλειά της, η πόρτα για την ένταξή τους στο NATO θα παραμείνει ανοικτή».
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει εκπαίδευση και αρωγή για να ενισχυθεί η ουκρανική στρατιωτική ισχύς.
Στην αναφορά του περί εισδοχής νέων μελών στο NATO στο μέλλον, ο Ομπάμα απέφυγε να αναφερθεί ρητώς στην Ουκρανία, κάτι που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Βάσει του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, μια επίθεση εναντίον οποιοδήποτε κράτους-μέλους του θεωρείται επίθεση εναντίον της συμμαχίας συνολικά.
Τα τρία κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στην ΕΕ και στο NATO το 2004. Η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η χώρα να ενταχθεί σε αμφότερες τις συμμαχίες αυτές.
Νωρίτερα, ο Ομπάμα κάλεσε τα κράτη-μέλη του NATO στην Ευρώπη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ενώ δεσμεύθηκε πως η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των χωρών της Βαλτικής. «Θα είμαστε εδώ για την Εσθονία. Θα είμαστε εδώ για τη Λετονία. Θα είμαστε εδώ για τη Λιθουανία. Χάσατε την ανεξαρτησία σας μια φορά στο παρελθόν. Χάρη στο NATO, δεν θα τη χάσετε ποτέ ξανά», υποστήριξε ο Ομπάμα.
Απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί του ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι αναποτελεσματικές, ο Ομπάμα σημείωσε πως η χώρα αυτή βρίσκεται ήδη σε ύφεση και πρόσθεσε πως η παραγωγή του ζωτικής σημασίας ενεργειακού της τομέα θα μειωθεί.
«Κεφάλαια αποσύρονται και οι ξένες επενδύσεις μειώνονται ραγδαία διότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η σημερινή Ρωσία δεν είναι μια ασφαλής τοποθέτηση. Το αξιόχρεό της βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των σκουπιδιών, το ρούβλι μόλις έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό», σημείωσε.
Η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μεθαύριο Παρασκευή και οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης παρόμοια μέτρα.
Οι κυρώσεις αναμένεται ότι θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρείες που επιχειρούν στην, κυριαρχούμενη από τη δραστηριότητα του δημοσίου, ρωσική οικονομία να αντλούν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.