Η λιβυκή κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποια οργάνωση πραγματοποίησε τον αεροπορικό βομβαρδισμό θέσεων πολιτοφυλακών στην Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα, στην πρώτη της αντίδραση αφού κάτοικοι ανέφεραν υπερπτήσεις αεριωθουμένων στην πρωτεύουσα, καθώς και ήχους από εκρήξεις.
«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει οποιαδήποτε πειστική ένδειξη για το ποια πλευρά βρισκόταν πίσω απ’ αυτό», αναφέρεται σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων LANA.
Εδώ και πάνω από ένα μήνα σφοδρές οδομαχίες σημειώνονται στην Τρίπολη ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.
Λιβυκά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πως αεροπλάνα στοχοθέτησαν βάσεις πολιτοφυλακών από τη Μισράτα, οι οποίες πολεμούν εναντίον ταξιαρχιών από τη δυτική περιφέρεια Ζιντάν για να κερδίσουν τον έλεγχο της Τρίπολης. Οι μάχες που διεξάγονται είναι οι χειρότερες μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011.
Κάτοικοι της Τρίπολης είπαν πως άκουσαν αεριωθούμενα να πετούν μετά τα μεσάνυκτα και ακολούθησαν ηχηρές εκρήξεις. Δεν ακούσθηκαν άλλα αεροπλάνα, αλλά οι μάχες στο έδαφος ανάμεσα στις πολιτοφυλακές επαναλήφθηκαν στο πρωί σε ορισμένα τμήματα της πόλης.
Πηγή στις δυνάμεις από το Ζιντάν ανέφερε πως μαχητές της μονάδας του είδαν αεροπλάνα να βομβαρδίζουν μια θέση των δυνάμεων της Μισράτα, αν και δημοσιογράφοι του Ρόιτερς δεν ήταν άμεσα σε θέση να φθάσουν στην περιοχή.
Οι μάχες ανάμεσα σε ταξιαρχίες από τη Μισράτα και το Ζιντάν μαίνονται στην Τρίπολη εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, υποχρεώνοντας τον ΟΗΕ, καθώς και δυτικές και αραβικές χώρες να εκκενώσουν τις πρεσβείες τους και να απομακρύνουν τους πολίτες τους.
Ωστόσο οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί στο έδαφος, με πυροβολικό και ρουκέτες. Καμιά από τις πολιτοφυλακές δεν πιστεύεται πως διαθέτει πολεμικά αεροπλάνα, ενώ η ασθενής κεντρική κυβέρνηση έχει μόνο μια απηρχαιωμένη αεροπορική δύναμη.
Ιστότοποι που διάκεινται φιλικά προς τις δυνάμεις της Μισράτα κατηγόρησαν τον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει μερικά αεροσκάφη από μια αεροπορική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του στη Βεγγάζη για να επιτεθεί εναντίον μαχητικών ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη.
Εκπρόσωπος του Χάφταρ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε από το Ρόιτερς αν τα αεροπλάνα του επιτέθηκαν σε στόχους στην Τρίπολη. «Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ ελ-Χετζάζι.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν και το κινητό τηλέφωνο του κυβερνητικού εκπροσώπου Άχμεντ Λαμίν ήταν κλειστό.
Σύμφωνα με λιβυκά ειδησεογραφικά δίκτυα, γείτονες της χώρας μπορεί να βρίσκονται πίσω από την αεροπορική δράση.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος και μια πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι μίλησαν αμφότεροι με την προϋπόθεση να μην κατονομασθούν, δήλωσαν πως οι χώρες τους δεν είναι αναμιγμένες. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μαχητικά αεριωθούμενα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ που να εμπλέκονται σε επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη».