Οι αρχές στο Μεξικό θα πωλήσουν σε δημοπρασία πολυτελή αντικείμενα που έχουν κατασχέσει σε επιχειρήσεις εναντίον των ισχυρών καρτέλ των ναρκωτικών, με τα έσοδα να διατίθενται για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ανάμεσά τους φιγουράρουν ένα ρολόι χειρός αξίας 300.000 δολαρίων, ένα δαχτυλίδι 12,25 καρατίων, από χρυσάφι και με ένα διαμάντι, με τιμή εκκίνησης 114.000 δολάρια και τρία ιδιωτικά αεροπλάνα. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα 12 εκατομμύρια κατασχεθέντα αντικείμενα που δημοπρατούνται την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν προσπαθεί να κάμψει την δράση συμμοριών οι οποίες επιδίδονται κατά κύριο λόγο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ, που τους αποφέρει 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην πλειοψηφία τους τα κατασχεμένα αντικείμενα προέρχονται από τα τελωνεία όπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να εισαχθούν στη χώρα και όχι από το οργανωμένο έγκλημα.

Ορισμένα από τα αντικείμενα που θα διατεθούν αναμένεται να πιάσουν 10πλάσια τιμή από εκείνη της εκκίνησης, ενώ τα έσοδα θα μοιραστούν στην εισαγγελία, στο δικαστικό σύστημα και το υπουργείο Υγείας.