Oι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στο βόρειο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί προσπαθώντας να γλιτώσουν από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας εξετάζει την πιθανότητα να παραδώσει και στρατιωτικό εξοπλισμό στη χώρα.
Το πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε ήδη για την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, μεταφέροντας φάρμακα, τρόφιμα και κουβέρτες ενώ εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν και άλλες πτήσεις.
«Φυσικά, αυτή είναι μόνο η αρχή και εργαζόμαστε σκληρά για να στείλουμε και άλλη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί», είπε η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Χοχν της βόρεις Γερμανίας. «Εξετάζουμε επίσης το ερώτημα εάν χρειάζεται να σταλεί και άλλος εξοπλισμός», όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, πρόσθεσε.
Η υπουργός σημείωσε ότι ο ιρακινός στρατός θέλει όπλα από την πρώην Σοβιετική Ένωση γιατί σε αυτά έχει εκπαιδευτεί. «Η Γερμανία δεν διαθέτει τέτοια οπλικά συστήματα και, επιπροσθέτως, δεν θα μπορούσε να τα παραδώσει», είπε.
Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Μπιλτ η υπουργός υποστήριξε ότι «ένα μπορεί να αποφευχθεί μια γενοκτονία με τη χρήση γερμανικών όπλων, τότε πρέπει να βοηθήσουμε».
Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Γεζίντι που συρρέουν από το Ιράκ στη Συρία, έχει ξεκινήσει τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων προσφύγων από τα σύνορα στον καταυλισμό Νεβρόζ κοντά στο Αλ Καμίσλι, περίπου 60 χιλιόμετρα προς τα δυτικά.
Δεκάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως Γεζίντι έχουν περάσει στη Συρία τις τελευταίες ημέρες. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 Γεζίντι αναζητούν καταφύγιο στη Συρία όπου η Υ.Α., σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ τους παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.
“Οι πρόσφυγες καταφτάνουν εξαντλημένοι και ψυχολογικά τραυματισμένοι, με πόδια γεμάτα πληγές και έχοντας περάσει μέρες στο Όρος Σιντζέρ σε αποπνικτικές θερμοκρασίες χωρίς φαγητό, νερό ή κατάλυμα, μετά τη φυγή τους για να σωθούν, και έχοντας περπατήσει πολλές ώρες –σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέρες– για να βρουν ασφάλεια. Είναι εξαντλημένοι, διψασμένοι και πεινασμένοι, ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ πολλοί φέρουν απεριποίητα τραύματα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η κατάσταση των Yazidi παραμένει μεταβαλλόμενη και γεμάτη προκλήσεις, και είναι ζωτικής σημασίας να δεχτούν αυτοί οι άνθρωποι βοήθεια και προστασία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες», πρόσθεσε.
Η Υ.Α. έχει παράσχει σκηνές, πλαστικά καλύμματα, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα οικιακά είδη στον καταυλισμό Νεβρόζ από τα αποθέματά της στην επαρχία Αλ Χασάκεχ, όπου διατηρεί παρουσία στο πεδίο από το 2010 βοηθώντας διάφορες ροές εκτοπισμένων ανθρώπων. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται μέσω αερομεταφοράς περισσότερες προμήθειες, μεταξύ των οποίων 2.000 σκηνές και 5.000 στρώματα για να βελτιώσουν τις συνθήκες συνωστισμού.
Ο καταυλισμός Νεβρόζ φιλοξενεί μέχρι στιγμής 15.000 Γεζίντι του Ιράκ. Εκατοντάδες άλλοι διαμένουν σε κοντινά χωριά και πόλεις γύρω από το Αλ Καχτανίγιε και το Ρας Αλ Άιν. Έπειτα απο μερικές μέρες διαμονής στον καταυλισμό, πολλοί πρόσφυγες επιστρέφουν στο Ιράκ για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην περιοχή Ντοχούκ στο βόρειο Κουρδιστάν, αλλά χιλιάδες συνεχίζουν ακόμα να έρχονται.
Πολλές οικογένειες προσφύγων έχουν διασκορπιστεί μεταξύ του Σιντζάρ, της Συρίας και της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, άλλα έχουν σκοτωθεί, απαχθεί ή εξαφανιστεί μέσα στο χάος. Η πλειοψηφία των παιδιών βρίσκονται τώρα με τους παππούδες, τα ξαδέρφια τους ή μακρινούς συγγενείς. Πολλοί πρόσφυγες αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ηλικιωμένους καθώς δεν μπορούσαν να τους κουβαλήσουν, και αγωνιούν να μάθουν αν είναι ακόμα ζωντανοί. Άλλοι που έφτασαν σώοι στον καταυλισμό κάνουν λόγο για νεαρά κορίτσια και γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να μείνουν πίσω και να πουληθούν. Οικογένειες λένε ότι οι νεαροί άντρες τους σκοτώθηκαν.