Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του, η οποία έχει αναπτύξει εγχωρίως αρκετά εμβόλια, σχεδιάζει να δημιουργήσει σταθμούς εμβολιασμού κατά της Covid-19 για να εμβολιάζει κινέζους πολίτες στο εξωτερικό.
Μιλώντας κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μία φορά το χρόνο, ο Ουάνγκ δήλωσε πως το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο σε χώρες στις οποίες οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επικοινωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα άρει το συντομότερο δυνατόν όλους τους «παράλογους» περιορισμούς της συνεργασίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση των διαφορών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και πως οι δύο πλευρές πρέπει να υποστηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και όχι να αλληλοκατηγορούνται ανώφελα.
Για το ζήτημα της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί έδαφός της, ο Ουάνγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό και ότι το Πεκίνο ελπίζει να δει από την Ουάσινγκτον μια αποστασιοποίηση από την πρακτική της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ταϊβάν.
Για το Χονγκ Κονγκ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το εκλογικό σύστημά του πρέπει να βελτιωθεί για να υπάρξει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, πως οι αλλαγές σ’ αυτό είναι συνταγματικές και δικαιολογημένες και πως η μεταρρύθμιση θα φέρει ένα «πιο λαμπρό μέλλον» για την πόλη.
Ο Ουάνγκ Γι είπε ακόμη ότι μερικοί δυτικοί πολιτικοί επιλέγουν να πιστεύουν ψεύδη για τη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, και τόνισε πως η Κίνα θα καλωσόριζε περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή αυτή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και τα κοινοβούλια του Καναδά και της Ολλανδίας έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία την αντιμτώπιση των Ουιγούρων από την Κίνα.
Αναφορικά με το Ιράν, ο κινέζος υπουργός είπε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις σε βάρος του, προσθέτοντας όμως ότι και το Ιράν χρειάζεται να αναλάβει επίσης ευθύνες στη διαδικασία αυτή.
Σχετικά με τη Μιανμάρ, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να έρθει σε επικοινωνία με όλα τα ενεχόμενα μέρη για να αμβλυνθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή όπου ο στρατός πήρε την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο μήνα, ενώ υπογράμμισε πως η Κίνα είναι φίλη με ολόκληρη τη Μιανμάρ.