Δεν βρέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι από απαχθέντες από το Κόσοβο αφαιρέθηκαν βίαια ζωτικά όργανα, αλλά υπάρχουν αποδείξεις για ανάμειξη της ηγεσίας του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου σε εκστρατεία εθνικής εκκαθάρισης, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γενικός εισαγγελέας της ειδικής ομάδας ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο το 1999, Κλιντ Ουίλιαμσον.
«Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», ανέφερε ο κ. Ουίλιαμσον και τόνισε ότι πρόκειται για βάναυσες ενέργειες, για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία.
Ο αμερικανός εισαγγελέας υπενθύμισε ότι στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι αναφέρεται ότι πρόκειται για κάποιες περιπτώσεις και όχι για εκατοντάδες, όπως εικαζόταν από τα ΜΜΕ.
Παρουσιάζοντας έκθεση της ειδικής ομάδας ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) ο κ. Ουίλιαμσον τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξαν αρκετές εκατοντάδες θύματα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, αλλά το έγκλημα είναι μεγάλο ακόμη κι αν υπήρξαν λίγα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν λίγα.
«Δεν έχουμε ισχυρές και βάσιμες αποδείξεις ότι άνθρωποι δολοφονήθηκαν για να τους αφαιρεθούν τα ζωτικά όργανα. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι υπήρξαν πολλές εκατοντάδες θύματα, αυτό δεν είναι σύμφωνο με τα στοιχεία που βρήκαμε», επισήμανε ο κ. Ουίλιαμσον και πρόσθεσε ότι η ειδική ομάδα θα συνεχίσει το έργο της συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων.
Ο Κλιντ Ουίλιαμσον τόνισε ότι βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για συστηματικά εγκλήματα σε βάρος εθνικών μειονοτήτων στο Κόσοβο και κυρίως σε βάρος Σέρβων και Ρομά.
«Δομές από τη διοίκηση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου το 1999 οργάνωσαν εθνική εκκαθάριση νότια του ποταμού Ίμπαρ και στη συνέχεια την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων», ανέφερε ο κ. Ουίλιαμσον και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες πράξεις, αλλά για οργανωμένη εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του ΑΣΚ.
«Υπήρξε εκστρατεία μίσους εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων και σε αυτήν εκστρατεία διαπράχθηκαν δολοφονίες, εγκλεισμοί και χάθηκαν τα ίχνη ανθρώπων. Δεν το έκαναν κάποια άτομα τυχαία, αλλά ενθαρρύνθηκαν και καθοδηγήθηκαν από ανθρώπους από την ηγεσία του ΑΣΚ» ανέφερε.
Η ίδια η ηγεσία του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» ήταν αντικείμενο ερευνών της ειδικής ερευνητικής ομάδας για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, διευκρίνισε ο επικεφαλής της στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν ορισμένοι από τους νυν πολιτικούς του Κοσόβου έχουν ανάμειξη στα εγκλήματα για τα οποία διεξήχθησαν έρευνες ο κ. Ουίλιαμσον είπε ότι «άτομα που ήταν αντικείμενο ερευνών βρίσκονταν στην κορυφή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».
Στην ερώτηση αν στα εγκλήματα εμπλέκονται μέλη της «ομάδας της Ντρένιτσα», επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο Αμερικανός εισαγγελέας είπε ότι τα ευρήματα είναι σε συμφωνία με την έκθεση του Ντικ Μάρτι.
«Δεν θα πω λεπτομέρειες για πρόσωπα. Τα ευρήματά μας είναι σε συμφωνία με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι», σημείωσε.
Ο κ. Ουίλιαμσον τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τα ευρήματα των ερευνών πριν από τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα στο Κόσοβο.
«Μέχρι τότε τα ευρήματα της έρευνας θα παραμείνουν σφραγισμένα», αποσαφήνισε.
Κληθείς να διευκρινίσει τι σημαίνει ότι «μία χούφτα άνθρωποι» συμμετείχαν στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας ερευνών είπε ότι πρόκειται για λιγότερα από 10 άτομα.
«Δεν έχω πληροφορίες που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι κάθε Σέρβος που απήχθη ήταν θύμα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για “περιορισμένη κλίμακα”.
Ο κ. Ουίλιαμσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων έως τη στιγμή που θα συγκροτηθεί το ειδικό δικαστήριο και τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά «παραμένουν στο επίκεντρο της έρευνας».
Επισήμανε ακόμη ότι πιστεύει ότι θα μπορέσουν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον κάποιων ηγετών του ΑΣΚ για συμμετοχή σε εθνοτικές διώξεις σε βάρος των Σέρβων.
«Είμαστε σε μία νομική κατάσταση χωρίς προηγούμενο, επειδή έχουν την εξουσιοδότηση να απαγγείλουμε κατηγορίες, αλλά δεν έχουμε ακόμη δικαστήριο», εξήγησε και εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή η ίδρυση του δικαστηρίου καθυστερεί.
Ο κ. Ουίλιαμσον είπε ότι η ομάδα του είχε πολύ δύσκολη αποστολή, επειδή ερεύνησε εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από 15 χρόνια σε αρκετές χώρες. «Σε αυτό το διάστημα πολλοί μάρτυρες πέθαναν και κάποιοι έχουν πολύ εύθραυστη υγεία», σημείωσε.
Ειδική αναφορά έκανε στο συστηματικό εκφοβισμό μαρτύρων, που όπως τόνισε αποτέλεσε πρόβλημα και σε προηγούμενες έρευνες σε βάρος των ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου. «Όσο προχωρούσε η έρευνά μας, το κλίμα εκφοβισμού ήταν ολοένα και πιο έντονο», ανέφερε και επέρριψε ευθύνες σε «έχοντες ισχύ» τους οποίους δεν κατονόμασε για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
«Όσο κάποιοι ισχυροί προσπαθούν να κρύψουν στοιχεία για εγκλήματα, το τίμημα θα το πληρώνουν το κράτος δικαίου και ο λαός του Κοσόβου», προειδοποίησε.
Ο κ. Ουίλιαμσον ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Σερβίας και της Αλβανίας για τη στήριξη που παρείχαν στην ομάδα του κατά τη διάρκεια των ερευνών. «Η κυβέρνηση της Σερβίας έκανε πολλά για να διευκολύνει το έργο μας, αλλά δεν επηρέασε την ανεξαρτησία της έρευνας», είπε.
Ανέφερε δε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με «μία χώρα», η οποία εκδήλωσε ετοιμότητα να φιλοξενήσει το μελλοντικό δικαστήριο.
Ο Κλιντ Ουίλιαμσον ανέφερε, τέλος, ότι η θητεία του λήγει στις 23 Αυγούστου.