Η αστυνομία φρουρεί από χθες ένα νοσοκομείο στη Σιέρα Λεόνε στο οποίο νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, μία ημέρα αφού χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς την κλινική μετά τις καταγγελίες μιας πρώην νοσοκόμας ότι ο θανατηφόρος ιός εφευρέθηκε για να συγκαλύψει τις «κανιβαλιστικές τελετουργίες» που πραγματοποιούνται εκεί.
Στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον αιμορραγικό πυρετό που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στον ιό Έμπολα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τα κρούσματα φτάνουν σχεδόν τα 1.100.
Και ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Ένας Λιβεριανός που πέθανε στο Λάγκος της Νιγηρίας βρέθηκε θετικός στον ιό την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στη Σιέρα Λεόνε καταγράφεται αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, 454, περισσότερα από αυτά που έχουν εντοπιστεί στη γειτονική Γουινέα απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Οργισμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από το κεντρικό νοσοκομείο της Σιέρα Λεόνε στο οποίο διακομίζονται οι ασθενείς με Έμπολα και βρίσκεται στην πόλη Κένεμα απειλώντας να το κάψουν και να πάρουν τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος και ένα 9χρονο αγόρι τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα αστυνομικού.
Ο αστυνομικός Άλφρεντ Κάροου-Καμάρα δήλωσε χθες ότι η διαδήλωση ξέσπασε μετά τους ισχυρισμούς μιας πρώην νοσοκόμας σύμφωνα με τους οποίους ο «Έμπολα δεν είναι πραγματικός, αλλά ένα κατασκεύασμα για να πραγματοποιούνται κανιβαλιστικές τελετουργίες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Σάββατο είχε αποκατασταθεί η ηρεμία στην Κένεμα, ενώ σημείωσε ότι η παρουσία της αστυνομίας γύρω από την κλινική είναι ισχυρή.
Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα επεσήμανε χθες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει «να ενισχύσει τις δραστηριότητες και τις επεμβάσεις για να περιοριστεί η επιδημία και να σταματήσει η εξάπλωσή της», με στόχο να εξαλειφθεί σε διάστημα 60 με 90 ημερών.
Ο ΠΟΥ έχει σημειώσει στο παρελθόν ότι οι κακές υποδομές στον τομέα της υγείας και η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνουν τις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας στη Σιέρα Λεόνε. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς τους γιατρούς, με πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν περισσότερο στην παραδοσιακή ιατρική.
Εξάλλου ένας γιατρός στο νοσοκομείο Κινγκ Χάρμαν της πρωτεύουσας Φρίταουν δήλωσε χθες ότι εντοπίστηκε η ασθενής, την οποία είχε πάρει με τη βία η οικογένειά της αφού βρέθηκε θετική στον ιό του Έμπολα.
Αφού αναζήτησε καταφύγιο στο σπίτι ενός παραδοσιακού θεραπευτή, η γυναίκα αποφάσισε να επιστρέψει στο νοσοκομείο, όμως εξέπνευσε στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε.