Ο δημοφιλής σε υποστηρικτές της αμερικανικής άκρας δεξιάς ιστότοπος Parler ανακοίνωσε ότι επανήλθε σε μερική λειτουργία στο διαδίκτυο με τη χρήση μιας δικής του πλατφόρμας, περισσότερο από ένα μήνα μετά τον αποκλεισμό του από τεχνολογικούς κολοσσούς, στον απόηχο της πολύνεκρης εισβολής στο Καπιτώλιο.
Το προσφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις τάξεις υποστηρικτών του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και οπαδών της αμερικανικής άκρας δεξιάς και θιασωτών διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, ισχυρίζεται ότι είναι αφιερωμένο στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά κατηγορείται για υποκίνηση βίας.
Λίγες μέρες μετά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου, η Google και η Apple απέκλεισαν τον ιστότοπο από τα ψηφιακά καταστήματά τους, ενώ η Amazon.com Inc διέκοψε το web hosting του.
«Το Parler δημιουργήθηκε για να παρέχει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ προωθεί το προσωπικό απόρρητο και την ανταλλαγή ιδεών», δήλωσε ο Μαρκ Μέκλερ, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του Parler.
Σύμφωνα, πάντως, με τον βρετανικό Guardian ο ιστότοπος επιστρέφει με… ρωσική βοήθεια καθώς το μήνυμα που απηύθυνε ο Μεκλέρ χρησιμοποίησε IP που ανήκει στη ρωσική εταιρεία DDos-Guard η οποία ελέγχεται από δύο Ρώσους και ανάμεσα στους πελάτες της βρίσκονται το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πολλά ΜΜΕ με έδρα τη Μόσχα!
Ο νέος επικεφαλής του ιστοτόπου πρόσθεσε ότι αρνείται να επιτρέψει «τη φίμωση δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών». Ο ιστότοπος υποστηρίζει ότι έχει 20 εκατομμύρια μέλη.
Στην ανακοίνωσή του ο ιστότοπος ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα θα επαναφέρει στην νέα του πλατφόρμα τους χρήστες που διαθέτουν ήδη την εφαρμογή του και πως αυτή θα είναι διαθέσιμη σε νέους χρήστες από την επόμενη εβδομάδα.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι χρήστες τόνιζαν σήμερα ότι δυσκολεύονταν να συνδεθούν, συμπεριλαμβανομένων κατόχων συσκευών της Apple.
Έπειτα από την φονική επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, όταν ένας όχλος οπαδών του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο, ο τέως πρόεδρος και ακροδεξιές ομάδες αποκλείστηκαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter, το facebook και το Instagram.