Αποφασισμένες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα δήλωσαν πως είναι, με σημερινή τους ανακοίνωση, οι πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η κύρια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν χθες από την ρωσική δικαιοσύνη «πράκτορες του εξωτερικού».
«Θα ασκήσουμε έφεση σε αυτήν την απόφαση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όπως προηγουμένως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίαν Ρατσίνσκι, στέλεχος της Memorial, η οποία καταχωρήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο αρχείο των «πρακτόρων του εξωτερικού», όπως και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Αγκορά (Agora), Δημόσια Ετυμηγορία (Verdict public), Δικηγόροι για την Ελευθερία και τα Συνταγματικά Δικαιώματα (Jurix) και η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Ekozachita.
«Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την απόφαση. Δεν είμαστε πράκτορες του εξωτερικού», δήλωσε η επικεφαλής της Verdict public, Νατάλια Ταουμπίνα.
Το νέο καθεστώς δεν θα αλλάξει τίποτα στις δραστηριότητες της Agora, διαβεβαίωσε επίσης ο επικεφαλής αυτής της μκο Παβέλ Τσίκοφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα Κομερσάντ.
Νόμος που ψηφίστηκε το 2012 μετά την επιστροφή στην προεδρία για μια τρίτη θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποχρεώνει την εγγραφή σε ένα αρχείο «πρακτόρων του εξωτερικού» τις οργανώσεις που έχουν «πολιτικές δραστηριότητες» και λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Σε δύο χρόνια, μια μόνον ρωσική μκο έχει αποδεχθεί αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος χρησιμοποιείτο στην ΕΣΣΔ για τους διαφωνούντες που κατηγορούνταν ότι δρούσαν σαν μίσθαρνα όργανα της Δύσης.
«Η άρνηση των ξένων πόρων θα σήμαινε αποδοχή αυτού του χαρακτηρισμού και του νόμου», υπογράμμισε επίσης ο Ρατσίνσκι της Memorial, σημειώνοντας ότι η σημερινή εξουσία έχει αρχίσει να μοιάζει στις σοβιετικές αρχές.
Ωστόσο για την πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο πρόσκειται στο Κρεμλίνο, Έλα Παμφίλοβα, η νέα Ρωσία και η ΕΣΣΔ διαφέρουν «όπως η ημέρα από την νύχτα».
Ο νόμος «δεν απαγορεύει τις δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, αλλά τις υποχρεώνει να αποδεχθούν την ονομασία “πράκτορες του εξωτερικού”», σημείωσε η ίδια.
«Η εξουσία δεν θέλει βεβαίως να διοργανωθεί στην Ρωσία μια επανάσταση με τα χρήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, όπως αυτό συνέβη στην Ουκρανία», εξήγησε εξάλλου η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις αναμένουν εφεξής την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο έχουν προσφύγει για αυτόν τον νόμο.