Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε σήμερα «αντισυνταγματική» τη θανατική ποινή, προχωρώντας σε αξιολόγηση του συνόλου του συστήματος και χαρακτηρίζοντάς το «δυσλειτουργικό» επειδή προσομοιάζει με ψυχικά βασανιστήρια, και κατά συνέπεια «αντισυνταγματικό».
«Απρόβλεπτες και άτακτες καθυστερήσεις είχαν ως συνέπεια ένα σύστημα θανατικής ποινής στο οποίο πολύ λίγοι από τους εκατοντάδες των καταδικασμένων εκτελούνται πράγματι από την Πολιτεία. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα σύστημα όπου αυθαίρετοι παράγοντες αποφασίζουν ποιός θα εκτελεστεί πραγματικά», δήλωσε ο δικαστής Κόρμακ Κάρνεϊ.
Ο δικαστής καλούνταν να αποφανθεί πάνω σ’ ένα αίτημα ακύρωσης της θανατικής ποινής η οποία είχε επιβληθεί στον Έρνεστ Ντιγουέιν Τζόουνς, ο οποίος βρίσκεται στα κελιά των μελλοθανάτων εδώ και δύο δεκαετίες μετά την καταδίκη του το 1995 για το βιασμό και το φόνο της μητέρας της φιλενάδας του.
Το σύστημα θανατικής ποινής της Καλιφόρνιας «δεν εξυπηρετεί κάποιο ποινικό σκοπό. Είναι λοιπόν ένα αντισυνταγματικό σύστημα. Κατά συνέπεια το δικαστήριο εξαλείφει την ποινή του κ. Τζόουνς», πρόσθεσε ο δικαστής Κάρνεϊ.
Εξάλλου, οι καθυστερήσεις, το γεγονός ότι καταδικασμένοι κρατούνται στα κελιά των μελλοθανάτων επί χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, και για «αυθαίρετους» λόγους πολύ λίγοι εξ αυτών πράγματι εκτελούνται, ισοδυναμεί σύμφωνα με τον δικαστή, με «παραβίαση της όγδοης τροπολογίας» που απαγορεύει «τις βάναυσες και ασυνήθιστες τιμωρίες».
Αυτή τη στιγμή 748 άνθρωποι βρίσκονται στα κελιά των μελλοθανάτων στην Καλιφόρνια.
Για την Νταϊάν Ραστ-Τίρνεϊ, διευθύντρια της ένωσης Εθνικός Συνασπισμός για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, πρόκειται για μια «αληθινά σημαντική» απόφαση.
«Είναι νομίζω η πρώτη φορά που ένα (καλιφορνέζικο) δικαστήριο προβαίνει σε εκτίμηση του συνόλου του συστήματος, του κόστους του (για τον φορολογούμενο) και λέει πως παραβιάζει το σύνταγμα και πως υποβάλλει τους ανθρώπους σε μια μορφή ψυχικού βασανισμού», πρόσθεσε η Ραστ-Τίρνεϊ.
Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση αυτή είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη επειδή εκδόθηκε από ένα «συντηρητικό δικαστή ο οποίος διορίσθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος δεν ήταν αντίθετος στη θανατική ποινή».
Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση εγγράφεται στο πλαίσιο της “αυξανόμενης συναίνεσης εναντίον της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ”, όπου «έξι αμερικανικές Πολιτείες την έχουν καταργήσει από το 2004» ενώ «ένα μορατόριο (στη θανατική ποινή) έχει αποφασισθεί από τον κυβερνήτη της Οκλαχόμα».