Δέκα οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία άρχισαν σήμερα στο Λονδίνο έναν δικαστικό αγώνα κατά της φερόμενης χρήσης από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης, τα οποία είχε αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η Liberty, η Διεθνής Αμνηστία, η Privacy International και επτά άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύουν στον Καναδά, στο Πακιστάν, στην Ουγγαρία ή ακόμη στην Αίγυπτο, προσφεύγουν κατά της νομιμότητας της παρακολούθησης και της ανάλυσης των ιδιωτικών επικοινωνιών, όπως και την παραχώρησή τους στις ΗΠΑ.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του προγράμματος μαζικής παρακολούθησης «Tempora», το οποίο αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν.
«Η παρακολούθηση δεδομένων αποτελεί το αντικείμενο αυστηρών ελέγχων. Η πολιτική της Βρετανίας σε αυτό το θέμα είναι εντελώς συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», περιορίστηκε να δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ακροαματικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα, άρχισαν σήμερα στο Λονδίνο ενώπιον του Investigatory Powers Tribunal, της δικαστικής αρχής που χειρίζεται υποθέσεις που συνδέονται με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών MI5 (αντικατασκοπία) και MI6 (κατασκοπεία), όπως και την GCHQ, τη βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης που είναι αντίστοιχη της αμερικανικής NSA.
Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για την NSA, την GCHQ και την έκταση των υποκλοπών, οι αξιωματούχοι των διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας είχαν αναγκαστεί να καταθέσουν ενώπιον του κοινοβουλίου, σε μια ακροαματική διαδικασία που είχε μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση. Αυτοί είχαν διαψεύσει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παρακολούθησης του βρετανικού πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα.