Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον συντονιστή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο να εγκαταλείψει τη χώρα. Ανεβαίνουν οι τόνοι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο βουλευτής των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών Κλέμενς Μπίνινγκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την απέλαση του Αμερικανού αξιωματούχου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Την πληροφορία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι ο λόγος της απέλασης είναι τα δύο πρόσφατα κρούσματα κατασκοπείας εις βάρος της Γερμανίας, καθώς και οι παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει «πολύ σοβαρά» τα ζητήματα αυτά, είπε ο Ζάιμπερτ. Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία συνεχίζει να επιθυμεί στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας όμως ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει «εμπιστοσύνη και ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας».
Την υπόθεση σχολίασε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Έχουμε τόσα πολλά προβλήματα και καλό θα ήταν να εστιάζουμε στα ουσιώδη» είπε η καγκελάριος αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία και κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις ΗΠΑ ότι παραμένουν στη λογική του ψυχρού πολέμου. «Υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το ποιά μπορεί να είναι η αποστολή των μυστικών υπηρεσιών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Σε πιο υψηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει «ηλιθιότητα» την πρακτική των Αμερικανών.
Και άλλα «αντίμετρα» του Βερολίνου;
Τα πρόσφατα κρούσματα κατασκοπείας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης το μεσημέρι της Πέμπτης στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών. Εκπρόσωποι των σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και της Αριστεράς ζήτησαν να υπάρξουν «συνέπειες» απέναντι στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του SPD Μπούρκχαρντ Λίσκα ζήτησε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ- ΗΠΑ για μία διατλαντική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Ο Λίσκα χαρακτήρισε «ενδεδειγμένη ενέργεια» την απέλαση του Αμερικανού αξιωματούχου, τον οποίο ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζει σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο. «Η Γερμανία έθεσε πολλά ερωτήματα στις ΗΠΑ, χωρίς να λάβει καμία απάντηση» ανέφερε ο βουλευτής των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine ο υπό απέλαση Αμερικανός αξιωματούχος είχε «κατευθύνει» τους δύο συνεργάτες γερμανικών υπουργείων, που αντιμετωπίζουν σήμερα την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Αμερικανών. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι «ακόμα» δεν μπορεί να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση, ανέφερε ωστόσο ότι οι πληροφορίες που απέσπασαν οι συνεργάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν «αμελητέες», ενώ αντιθέτως η πολιτικές επιπτώσεις των πράξεών τους είναι «σημαντικές».