Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι υπέγραψε χθες Δευτέρα προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού, των νοικοκυριών και των κατοικιών το 2021.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της χώρας αναμένει πως η διαδικασία απογραφής δεν θα πολιτικοποιηθεί και τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη, επιτρέποντας τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων στρατηγικών σε ζωτικούς τομείς της χώρας.
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση για την απογραφή του πληθυσμού των νοικοκυριών και των κατοικιών το 2021.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 62 βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 120 έδρες.
Η απογραφή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα διεξαχθεί κατά την περίοδο από την 1η έως την 21η Απριλίου 2021. Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE όμως προειδοποιεί ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της απογραφής, κατηγορώντας τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, και τον Αλί Αχμέτι, τον αρχηγό του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, για απόπειρα αλλοίωσης της δημογραφικής σύστασης της χώρας.
Μάλιστα, το VMRO-DPMNE προέτρεψε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την υπογραφή του διατάγματος, καταγγέλλει ότι ο Στέβο Πεντάροφσκι ενεργεί σαν «υποτελής» του Ζόραν Ζάεφ και θα φέρει ίδια ευθύνη με τον πρωθυπουργό για «την αποτυχία της απογραφής».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρεται διότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έκανε αποδεκτή καμία τροπολογία που κατέθεσε το ίδιο κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την απογραφή, ενώ εκτιμά ότι η διαδικασία έπρεπε να αναβληθεί, καθώς, όπως αναφέρει, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή της.
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αντιδρώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε ξανά τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, ότι προσπαθεί «να πολιτικοποιήσει την απογραφή και να υποκινήσει συγκρούσεις, υπονομεύοντας συστηματικά τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους».
Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2002. Αυτή που άρχισε τον Οκτώβριο του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν από την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που ανέλαβε τη διεξαγωγή της.
Έκτοτε όλες οι προσπάθειες να διαμορφωθεί συναίνεση για να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού απέτυχαν, γεγονός που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών) για το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας στη χώρα.
Με βάση την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 2.020.000 κατοίκους.
Στην απογραφή εκείνη, κατά το 64,18% οι πολίτες είχαν δηλώσει «Μακεδόνες» και κατά το 25,17% «Αλβανοί». Το 3,85% είχε δηλώσει Τούρκοι, το 2,66% Ρομά, το 1,8% Σέρβοι, το 0,85% Βόσνιοι και το 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων έφθαναν το 1%.