Λίγες ημέρες προτού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει την εξουσία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία για νέους S-400 συνεχίζονται και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ορίσεις τις κινήσεις της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας.
«Δεν ξέρουμε τι θα πει η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά δεν θα ζητήσουμε άδεια», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει με τη δεύτερη παράδοση του ρωσικού αμυντικού συσητήματος S-400 παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, γράφει η Daily Sabah.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, χώρας συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, και σε τρεις άλλους εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400.
«Πολύ προβληματικό» θα ήταν για την Τουρκία να υποχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.
Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές χθες, Τετάρτη, στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.
«Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει. Καλούμε (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις» δήλωσε ο Ακάρ.
«Θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο».
Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν εξάλλου αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικου πολεμικού αεροπλάνου F-35 εκτιμώντας πως οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του.