Όλες οι πτήσεις των αφγανικών αεροπορικών εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορευτούν σύντομα επειδή το Αφγανιστάν δεν διαθέτει σύστημα κανονισμών ασφαλείας, δήλωσε σήμερα πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκαν εμπειρογνώμονες της ΕΕ και των ΗΠΑ για την εναέρια ασφάλεια.

Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βελγική προεδρία για να εντοπιστούν τα κενά ασφαλείας της εναέριας μεταφοράς φορτίων και ταχυδρομείου στην ΕΕ μετά το μπαράζ αποστολών παγιδευμένων πακέτων.

Κατά τη σημερινή συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις στους υπουργούς Εσωτερικών που θα συναντηθούν τη Δευτέρα και στους υπουργούς Μεταφορών οι οποίοι θα συνέλθουν στη συνέχεια.

Εμπειρογνώνονες της ΕΕ στην εναέρια κυκλοφορία θα έχουν νέα συνάντηση από τις 9 ως τις 11 Νοεμβρίου για να συζητήσουν για την εναέρια ασφάλεια και αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση στις πτήσεις των αφγανικών εταιριών εντός δυο εβδομάδων από τη λήψη της σχετική απόφασης.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν ήδη την προσγείωση στο έδαφός τους αφγανικών αεροσκαφών μεταφοράς φορτίου. Ο εθνικός αερομεταφορέας Ariana Afghan Airlnes περιλαμβάνεται ήδη στη μαύρη λίστα της ΕΕ, αλλά τού επιτρέπεται ακόμα να πετάει στη Φραγκφούρτη με ναυλωμένα αεροσκάφη.

Η ιδιωτική αφγανική εταιρία Safi Airways επίσης πραγματοποιεί πτήσεις στη Φραγκφούρτη. Μια άλλη ιδιωτική εταιρία, η Kam Air διαφημίζει πτήσεις της στη Βιένη και το Γκάτγουικ του Λονδίνου.