Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να περιορίσει τη συνεργασία της με την Ταϊλάνδη σε μια προσπάθεια να πιέσει τη στρατιωτική χούντα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το σύνταγμα.
Εκφράζοντας «τη βαθιά τους ανησυχία» οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στο Λουξεμβούργο ζήτησαν από τη χούντα της Ταϊλάνδης «να αποκαταστήσει άμεσα τη νόμιμη δημοκρατική διαδικασία και το σύνταγμα μέσω αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών εκλογών».
Η χούντα που ανέλαβε την εξουσία στην Ταϊλάνδη στις 22 Μαΐου πρέπει επίσης να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενος και να σεβαστεί να ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών σε ανακοίνωσή τους.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας «οι επίσημες επισκέψεις προς και από την Ταϊλάνδη αναστέλλονται» και «η ΕΕ και οι χώρες μέλη της δεν θα υπογράψουν τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας με την Ταϊλάνδη για όσο διάστημα δεν ορίζεται μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Και άλλες συμφωνίες θα επηρεαστούν», όπως η στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα, επισημαίνεται.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Ταϊλάνδη η στρατιωτική χούντα έχει περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες των πολιτών απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις, λογοκρίνοντας τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και φυλακίζοντας προσωρινά εκατοντάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς.
Εξάλλου σήμερα η χούντα ζήτησε από τους πολίτες να καταγγέλλουν οποιοδήποτε διαδηλωτή παρέχοντάς της φωτογραφίες και βίντεο.
«Η αστυνομία θα αμείβει τους ανθρώπους που παίρνουν φωτογραφίες διαδηλωτών οι οποίοι επιδίδονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά της χούντας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της εθνικής αστυνομίας Σομιότ Πουμπανμούνγκ.
«Όποιος μας υποβάλει φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμη απόδειξη εναντίον ενός διαδηλωτή θα λάβει το ποσό των 50 μπατ (11 ευρώ)», πρόσθεσε ο ίδιος.
Χθες Κυριακή ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη επειδή διάβαζε το βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ, σε μια συμβολική κίνηση κατά της χούντας.
Διαδηλωτές διοργανώνουν μετά το πραξικόπημα συμβολικές, γρήγορες, κινητοποιήσεις οι οποίες καταλήγουν συχνά σε συλλήψεις, καθώς έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις.
Στις λεγόμενες «διαδηλώσεις σάντουιτς» μικρός αριθμός ανθρώπων συγκεντρώνονται σε κάποιον δημόσιο χώρο τρώγοντας σάντουιτς και φυλλομετρώντας το «1984».
Ο νεαρός είναι ένας από τους δέκα ανθρώπους που συνελήφθησαν χθες, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα η οποία φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε το σύνθημα «σεβαστείτε την ψήφο μου».