Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει τη «θέληση» να αγωνιστεί κατά της «τρομοκρατίας», υποστήριξε την Παρασκευή υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση του Ιράν.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί σοβαρά να πολεμήσει την τρομοκρατία στο Ιράκ και την περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, αναφερόμενος στο διάγγελμα που εκφώνησε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, όπου μεταξύ άλλων κάλεσε την Τεχεράνη να στείλει ένα μήνυμα «σε όλες τις κοινότητες» του Ιράκ.
«Το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο (στην κρίση του Ιράκ) εάν στείλει το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε κι εμείς στην ιρακινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο οι Ιρακινοί μπορούν να συμβιώσουν εφόσον ενσωματωθούν» όλες οι κοινότητες, οι σουνίτες, οι σιίτες και οι Κούρδοι, ανέφερε στην ομιλία του ο Ομπάμα. «Εάν το Ιράν παρέμβει στρατιωτικά μόνο εξ ονόματος των σιιτών (…) η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί», πρόσθεσε.
«Το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ στη Συρία ήταν ότι δεν έκαναν διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και πολιτικών οργανώσεων (σ.σ. της συριακής αντιπολίτευσης), γεγονός που ενίσχυσε την τρομοκρατία και τη συγκρότηση ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)» το οποίο έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πολλές ιρακινές πόλεις τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν. «Σήμερα οι ΗΠΑ αντί να αγωνίζονται εναντίον της τρομοκρατίας και να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας του Ιράκ, της κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών, ενισχύουν τον σεχταρισμό», υποστήριξε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον θέτει όρους και καθυστερεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και το ΙΚΙΛ στο Ιράκ «ενισχύει τις αμφιβολίες» για το ποιοι είναι πραγματικά οι στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, συνέχισε.
Την Πέμπτη ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στείλει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στη Βαγδάτη για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις, καθώς και να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις στο Ιράκ, ζητώντας όμως το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα.
Το Ιράν, χώρα στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, όπως εξάλλου και το Ιράκ, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους ιερούς τόπους των σιιτών στο Ιράκ, που βρίσκονται στην Κερμπάλα, τη Νατζάφ, τη Σαμάρα και κοντά στη Βαγδάτη.