Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία μια τροπολογία που περιορίζει τις εξουσίες ηλεκτρονικής παρακολούθησης που έχει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) στις ΗΠΑ, σε μια ψηφοφορία η οποία αποκαλύπτει την έκταση της αντίθεσης προς την NSA που υπάρχει στο Κογκρέσο.
Οι βουλευτές ψήφισαν με 293 ψήφους έναντι 123 υπέρ μιας τροπολογίας σε νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2015, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Η τροπολογία αυτή δεν εξετάσθηκε ούτε εγκρίθηκε από τη Γερουσία και η χθεσινή ψηφοφορία δεν έχει συνεπώς άμεσες συνέπειες στις δραστηριότητες της NSA.
Ωστόσο το μήνυμα που εστάλη από τους βουλευτές, τόσο τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς, είναι αναμφισβήτητο: οι κοινοβουλευτικοί θέλουν να καλύψουν ένα νομικό κενό και να απαγορεύσουν στην NSA να εκμεταλλεύεται ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα αμερικανών πολιτών χωρίς να έχει προηγουμένως δικαστική εντολή.
Η NSA μπορεί σήμερα να επικεντρώνει χωρίς δικαστική εντολή σε ξένους στόχους στο Ίντερνετ, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος Prism που έχει στόχο τους χρήστες των Facebook, Gmail και άλλων υπηρεσιών. Όμως η υπηρεσία συγκεντρώνει στο πλαίσιο αυτό, από απροσεξία, και επικοινωνίες Αμερικανών. Και παραδέχθηκε πως πολλές φορές έχει εκμεταλλευθεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνει με τον τρόπο αυτό στους σέρβερ της χωρίς να έχει έγκριση από δικαστή.
Ωστόσο το Σύνταγμα και οι αμερικανικοί νόμοι απαιτούν η κυβέρνηση να λαμβάνει προηγουμένως εντολή από τη δικαιοσύνη για να μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες για αμερικανούς πολίτες.
Η χθεσινή τροπολογία θα έβαζε τέλος σ’ αυτό το κενό απαγορεύοντας στην NSA να προχωρεί χωρίς δικαστική εντολή σε οποιαδήποτε έρευνα που περιλαμβάνει Αμερικανούς, ακόμη κι όταν οι επικοινωνίες τους συλλέγονται από λάθος.
Το κείμενο απαγορεύει επίσης στην NSA και τη CIA να απαιτούν λογισμικά που περιλαμβάνουν μυστικές «θύρες εισόδου» ώστε να μπορεί η NSA να παρακάμπτει τους κωδικούς και να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, κάτι που η υπηρεσία κατηγορείται ότι κάνει εδώ και πολλά χρόνια.
«Αυτά τα δύο μέτρα θα έφερναν θετικές αλλαγές οι οποίες θα προωθούσαν τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολουθησης και θα επέτρεπαν να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των χρηστών του Ίντερνετ και των επιχειρήσεων, διαφυλάσσοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια», ανέφερε προχθές, Τετάρτη, σε επιστολή του ένας συνασπισμός μεταρρυθμιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, το Κογκρέσο εξακολουθεί να συζητεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταρρυθμιστούν τα αμερικανικά προγράμματα επιτήρησης. Η Βουλή υιοθέτησε στις 22 Μαΐου ένα σχέδιο μεταρρύθμισης και η Γερουσία πρόκειται να εξετάσει με τη σειρά της το θέμα μέσα στο καλοκαίρι.