Η Σουηδία είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για τον «χαλαρό» τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον κορονοϊό. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον υπάρχει μια στροφή 180 μοιρών, καθώς η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα (28/12) νομοσχέδιο που της δίνει προσωρινά νέες εξουσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας και το οποίο θέλει να εφαρμόσει από τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι αυτός ο νέος νόμος θα της επιτρέψει να λάβει περιοριστικά καταναγκαστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Θα μπορεί να αποφασίσει να κλείσει καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή δημόσα μέσα μεταφοράς, ή ακόμη να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους αντί να καταφεύγει σε γενικά μέτρα.
«Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μπορεί να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων», σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Υγείας, Λένα Χάλενγκρεν.
Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο νόμος να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Ιανουαρίου, όμως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ο νόμος να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου, όμως αργότερα η κυβέρνηση είχε πει ότι στόχευε στο εξής ο νόμος να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο.
Από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία υιοθέτησε μια ιδιάζουσα και αμφιλεγόμενη στρατηγική, αποκλείοντας την καραντίνα ή κάθε καταναγκαστικό μέτρο. Όμως, αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από το φθινόπωρο, ενίσχυσε τα μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, περιορίζοντας κυρίως σε οκτώ άτομα το όριο για τις δημόσιες εκδηλώσεις.
Η χώρα συνέστησε στις 18 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υιοθετώντας παράλληλα νέους περιορισμούς όπως η είσοδος περιορισμένου αριθμού πελατών στα καταστήματα και ο περιορισμός στα τέσσερα άτομα το πολύ ανά τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ που ίσχυε έως τότε. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα λύκεια παρατάθηκε έως τις 24 Ιανουαρίου.
Οι αξιωματούχοι της υγείας επιμένουν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ανεκτά από την κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ότι η καταπολέμηση της πανδημίας είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ».
Η Σουηδία δεν έχει νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία στις μετακινήσεις σε καιρό ειρήνης,, για παράδειγμα, αποφασίζοντας μέτρα καραντίνας για τον πληθυσμό της.
Παρά την ανακοίνωση αυτού του νομοσχεδίου μετά τους πρόσφατους πρόσθετους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν διαβεβαίωσε μόλις πριν από τα Χριστούγεννα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT ότι η χώρα δεν έχει αλλάξει στρατηγική. «Είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: προσέχουμε ώστε να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της λοίμωξης», σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Σουηδία, χώρα περίπου 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει συνολικά 396.048 κρούσματα κορονοϊού και 8.279 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου.