Η Σόνια Κάρατζιτς, κόρη του πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου, θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές.
Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι η Σόνια Κάρατζιτς θα είναι στη λίστα των υποψηφίων του για τη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας στις εκλογές που διοργανώνονται τον Οκτώβριο.
Η Σόνια Κάρατζιτς-Γιοβίτσεβιτς θα είναι υπoψήφια με το SDS, πρόεδρος του οποίου ήταν ο πατέρας της και μάλιστα στο Πάλε, το πολεμικό προπύργιο των Σέρβων της Βοσνίας την περίοδο του πολέμου.
Η κόρη του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή που θα επελέγη να είναι υποψήφια, ειδικά στο Πάλε, «που είναι λίκνο του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβικής Δημοκρατίας».
«Ο βουλευτής έχει καθήκον να ακούει τον λαό και να λογοδοτεί σε αυτόν ανεξάρτητα από προβλήματα και επίκαιρα ζητήματα και τα θέματα που συνδέονται με την οικογένεια, τη νεολαία και το σύστημα υγείας οπωσδήποτε είναι εγγύτερα στην επαγγελματική μου ιδιότητα», ανέφερε, σε μήνυμα τής που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.
Σημείωσε ακόμη ότι είναι σίγουρη ότι το SDS θα έχει καλά αποτελέσματα στις εκλογές και ότι θα συνεχίσει να αντανακλά τη σερβική αλληλεγγύη και να «σκέφτεται σερβικά».
Ο Μίοντραγκ Κοβάτσεβιτς, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του SDS στο Πάλε, είπε ότι η υποψηφιότητα της Σόνια Κάρατζιτς θα «συνδέσει όλους τους κρίκους από το 1990 έως σήμερα».
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και άλλους επτά δήμους, για τον διωγμό Μουσουλμάνων και Κροατών σε όλη τη Βοσνία, εκφοβισμό των κατοίκων του Σαράγεβο και απαγωγή μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNPROFOR.
Η κόρη του κατηγορεί το ICTY ότι εκπροσωπεί πολιτικά συμφέροντα της Δύσης.
«Μου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες ή ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες ένας Σέρβος να έχει δίκαιη δίκη» είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today το 2009. «Το ICTY δεν είναι δικαστήριο δικαιοσύνης, αλλά ενός είδους πειθαρχική επιτροπή του ΝΑΤΟ», είχε υποστηρίξει.