Ακτιβιστές που μάχονται για την απελευθέρωση των περισσοτέρων από 200 μαθητριών που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία πριν δύο μήνες δσμεύθηκαν χθες Σάββατο να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους.
Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και σε πολλές άλλες πόλεις της Νιγηρίας είναι πλέον τακτικές και συχνές στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ της απελευθέρωσης των κοριτσιών που απήχθησαν από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας στις 14 Απριλίου.
Η συντονίστρια του κινήματος BringBackOurGirls (Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας) Χαντίζα Μπάλα Ούσμαν κατήγγειλε την έλλειψη προόδου που έχει σημειωθεί.
«Για εμάς η (πραγματική) πρόοδος θα ήταν να είχαν απελευθερωθεί τα κορίτσια, όμως αυτό δεν έχει συμβεί. Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Έχουν περάσει ήδη 61 ημέρες σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) (από την απαγωγή τους) και κανένα από τα κορίτσια δεν έχει σωθεί από τον στρατό της Νιγηρίας», δήλωσε η Ούσμαν στη διάρκεια μιας νέας διαδήλωσης.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να εργαστούμε ώστε αυτό το πρόβλημα να καταστεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», υπογράμμισε η ίδια.
Ένας αξιωματούχος του χωριού Τσιμπόκ, ο Ταμπίντο Χόσεα Αμπάμα, εξέφρασε την απογοήτευσή του από την έλλειψη προόδου όσον αφορά το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ευχαριστημένος έως ότου απελευθερωθούν όλα τα κορίτσια.
«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι για όσο διάστημα κρατούνται τα κορίτσια μας», είπε ο Αμπάμπα. «Η κυβέρνηση πρέπει να μας βοηθήσει», υπογράμμισε.
Στις 14 Απριλίου, 276 μαθήτριες απήχθησαν από το σχολείο τους από τη Μπόκο Χαράμ. Στις 5 Μαΐου, ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απειλούσε να πουλήσει τα κορίτσια ως «σκλάβες», γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.
Συνολικά 233 έφηβες εξακολουθούν να αγνοούνται. Η κυβέρνηση Νιγηρίας έχει δεχθεί επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την απάντησή της στη μαζική αυτή απαγωγή.