Η τόνωση της ανάπτυξης, η μεταναστευτική πολιτική και η ενέργεια είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την παρουσίαση του Μόνιμου Αντιπροσώπου (MA) της Ιταλίας στην ΕΕ, Στέφανο Σανίνο, που πραγματοποιήθηκε στη γνωστή δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC) στις Βρυξέλλες.
Ο ιταλός πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο στόχο της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η ιταλική προεδρία θα εργαστεί με βάση τρεις βασικούς άξονες: την «Ευρώπη των ευκαιριών», που αφορά όλα τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα , την «Ευρώπη των δικαιωμάτων», με τα θέματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις και την «παγκόσμια Ευρώπη», που αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σ. Σανίνο, η ιταλική προεδρία θα επιδιώξει να καθορίσει ένα πλαίσιο για την Ευρώπη του 2020, θέτοντας ως προθεσμία για το στόχο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Επιπλέον, η Ιταλία επιθυμεί να δώσει ώθηση στην απασχόληση και στην πραγματική οικονομία, προωθώντας τη βιομηχανική πολιτική και την ψηφιακή οικονομία . Από την άποψη της ενιαίας αγοράς , η Ιταλία επιθυμεί να ολοκληρώσει την «Ενιαία Πράξη Αγοράς 2» και να εξετάσει τα πιθανά επόμενα βήματα.
Εξάλλου, η ιταλική προεδρία θα επικεντρωθεί στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της μετανάστευσης . «Αυτό το ζήτημα αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για την ΕΕ», εξήγησε ο Σ. Σανίνο. «Η μετανάστευση συνιστά ένα από τα δυσκολότερα θέματα. Το κλειδί για την επίτευξη προόδου είναι να ξεφύγουμε από την αντιπαράθεση και την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών και να προχωρήσουμε προς τη λογική της συνεργασίας», πρόσθεσε. Η Ιταλία ελπίζει επίσης να σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα της προστασίας των δεδομένων και της τροποποίησης του κώδικα θεωρήσεων εισόδου. Σχεδιάζει παράλληλα να εργαστεί για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ.
Έχοντας πλήρη σεβασμό στο ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, η ιταλική προεδρία επιθυμεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μεσογειακή διάσταση. «Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα γεγονότα στα ανατολικά της Ε.Ε. μας έχουν κάνει να ανησυχήσουμε, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Μεσόγειος δεν έχει ξεχαστεί γιατί αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη περιοχή» εξήγησε ο ΜΑ. Η Ιταλία ελπίζει στο πλαίσιο αυτό να διευκολύνει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, θέτοντας σε εφαρμογή μια πλατφόρμα για το συντονισμό των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου, την ενεργειακή διάσταση και τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης και της μετανάστευσης.
Τα ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής θα είναι επίσης σημαντικές προτεραιότητες της Προεδρίας. Οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή ζητημάτων σχετικά με τη φορολογία (φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών), θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν, όπως και η εργασία για το ζήτημα των ίδιων πόρων της ΕΕ.
«Προσπαθούμε να είμαστε φιλόδοξα ρεαλιστές. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας», δήλωσε ο Σανίνο, ο οποίος προέβλεψε ότι η προεδρία της χώρας του θα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς θα συμπίπτει με μια μεταβατική περίοδο. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ιταλική προεδρία καλείται να βοηθήσει στον καθορισμό του προγράμματος εργασίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή την κατεύθυνση που θα πάρει η ΕΕ.