Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, βάσει μιας συμφωνίας συμφιλίωσης με το ισλαμικό κίνημα Χαμάς, όρκισε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.
Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης οδήγησε το Ισραήλ να παγώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο Αμπάς, ο οποίος ηγείται του κινήματος Φάταχ, έχει δηλώσει ότι η 17μελής κυβέρνηση θα αποτελείται από ανεξάρτητους υπουργούς και ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ειρήνη, παρά την άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί τη συνύπαρξη με το Ισραήλ.
Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης των Παλαιστινίων ορκίστηκαν σε μια τελετή στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο απαγόρευσαν την είσοδο στη Δυτική Όχθη σε τρεις υπουργούς από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς.
«Σήμερα, και αφού ανακοινώσαμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κηρύσσουμε το τέλος του διχασμού που προκάλεσε καταστροφική ζημιά στο σκοπό μας», δήλωσε ο Αμπάς.
Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας αφότου κατέλαβε την περιοχή από τις δυνάμεις της Φάταχ έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο το 2007. Οι προηγούμενες προσπάθειες συμφιλίωσης, στις οποίες μεσολαβητικό ρόλο έπαιζε κυρίως η Αίγυπτος, απέτυχαν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μη σπεύσουν να αναγνωρίσουν τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, αφού όπως σημείωσε αυτή θα αποτελέσει βιτρίνα της Χαμάς και θα «ενισχύσει την τρομοκρατία».
Ιδίως επέκρινε την «επαμφοτερίζουσα» στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Χαμάς, αναφερόμενος ιδίως στην «επανεμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας» στην Ευρώπη και το «φρικτό έγκλημα» που διαπράχθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.
«Μου είναι ανοίκειο το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν σθεναρά το έγκλημα αυτό την ώρα που τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση έναντι μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Νετανιάχου στο ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ.
Στην τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ο Αμπάς τόνισε πως αυτή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν λάβει προηγούμενες κυβερνήσεις και τις συμφωνίες που έχει επικυρώσει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προφανώς αναφερόμενος στις μεταβατικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
Εχθές Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά μεγάλο μέρος των προσπαθειών για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες όμως κατέρρευσαν αφού υπεγράφη η συμφωνία συμφιλίωσης των Παλαιστίνιων τον Απρίλιο, μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμπάς κι εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο της Χαμάς στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζένιφερ Ψάκι.
Το κίνημα της Χαμάς χαιρέτισε από τη δική του πλευρά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενότητας «όλων των Παλαιστίνιων», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Στην κυβέρνηση αυτή πρωθυπουργός είναι ο Ράμι Χαμντάλα, ενώ ο Ριγιάντ αλ Μάλκι, ένας πολιτικός πιστός στον Αμπάς, παραμένει υπουργός Εξωτερικών παρά την αντίθεση που είχε εκφράσει η Χαμάς.
Δεν ορκίστηκε υπουργός αρμόδιος για Θέματα Φυλακισμένων, καθώς ο Αμπάς, που τελεί υπό πίεση από τους δωρητές της Παλαιστινιακής Αρχής, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θέλει να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο αυτό.