Ήταν ένα από αυτά τα ολέθρια λάθη που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Η 35χρονη νοσοκόμα Catherine Jones ενημερώθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου όπου εργαζόταν και η ίδια πως ήταν καθαρή από τον καρκίνο που την ταλαιπωρούσε.

Από τον ίδιο καρκίνο που θα πέθαινε δηλαδή λίγους μήνες αργότερα.

Η 35χρονη Catherine Jones υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση μιας κύστης στις ωοθήκες στο Wrexham Maelor Hospital, στη βόρεια Ουαλία, τον Ιούλιο του 2013. Στο ίδιο νοσοκομείο όπου εργαζόταν ως νοσοκόμα στην καρδιολογική κλινική.

Η βιοψία της κύστης την έκρινε «ύποπτη» για κακοήθεια, γεγονός που σημαίνει πως θα έπρεπε να είχε υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία. Οι γιατροί ωστόσο της είπαν πως «καθάρισε» και ήταν ώρα να επιστρέψει υγιής στη ζωή της.

The cruellest tragedy

Δημοσιεύτηκε από Daily Mail στις Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020

Το καλοκαίρι του 2016 ωστόσο η γυναίκα διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβλήθηκε επειγόντως σε υστερεκτομή. Και πάλι όμως της είπαν ότι καθάρισε. Λίγους μήνες όμως μετά, τον Νοέμβριο του 2016, θα έφευγε δυστυχώς από τη ζωή.

Ο 42χρονος σύζυγός της, David, παλεύει εδώ και 4 χρόνια να μάθει την αλήθεια. Το συμβούλιο που διοικεί το νοσοκομείο, το Betsi Cadwaladr University Health Board (BCUHB), του έλεγε σταθερά πως τίποτα δεν είχε γίνει λάθος, προσφάτως όμως (20 Νοεμβρίου) παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως η θεραπεία ήταν ελλιπής.

Η απολογία του νοσοκομείου έγινε σε δικαστική εξέταση και ήταν μια μορφής δικαίωση για τον τραγικό σύζυγο. Τώρα του είπαν πως η γυναίκα του θα ζούσε πιθανότατα αν της είχαν χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

«Η Catherine ανησυχούσε για ό,τι της είχε συμβεί πριν τον θάνατό της, ήξερε πως τα πράγματα είχαν πάει λάθος επειδή το νοσοκομείο της είχε πει ότι ερευνούσε την υπόθεσή της», δηλώνει ο σύζυγος, «της υποσχέθηκα πως θα μάθω την αλήθεια. Ο θάνατός της θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Ο δικηγόρος του συζύγου, Richard Jones, είπε πως ο David πήγε τον ιατρικό φάκελο σε ειδικούς στον καρκίνο των ωοθηκών και εκείνοι έκριναν πως η διάγνωση ήταν λάθος. Όταν παρουσίασε στο νοσοκομείο τα στοιχεία των ειδικών, δεν μπορούσαν πια να συνεχίσουν να αρνούνται την πραγματικότητα.

«Ο πελάτης μου αποκάλυψε συστηματικά λάθη στη θεραπεία της γυναίκας του», είπε ο δικηγόρος. Το ίδιο είπε και ο ιατροδικαστής της βόρειας Ουαλίας, John Gittins, που κλήθηκε να καταθέσει.

Η υπόθεση εξελίσσεται, αυτή ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο παραδέχεται τη λάθος εκτίμηση στην υπόθεση.