Επικριτικός απέναντι στη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που προωθήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Όπως είπε χθες (10/11) ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στην πράξη θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα.
Η συνθήκη αυτή, η οποία θα τεθεί επισήμως σε ισχύ την 22η Ιανουαρίου, μπορεί να μοιάζει ελκυστική με την πρώτη ματιά, αλλά δεν θα έχει κανένα όφελος διότι δεν προβλέπει μηχανισμό για την εξασφάλιση της ισορροπημένης μείωσης των οπλοστασίων, ούτε μηχανισμό επαλήθευσης, έκρινε ο Νορβηγός.
Επιπλέον, ουδεμία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια σήμερα έχει υπογράψει το κείμενο ως αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με θέμα τον έλεγχο των εξοπλισμών. «Η εγκατάλειψη μέσων αποτροπής χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο είναι επικίνδυνη επιλογή», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Για αυτόν τον λόγο το NATO παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT)», συνέχισε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας, είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει κάποιου είδους διευθέτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την ένταξή του σε μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει περιορισμό των εξοπλισμών.
Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για το έργο της στην προώθηση της Συνθήκης.
Η Ονδούρα επικύρωσε τη Συνθήκη στα τέλη Οκτωβρίου, εξέλιξη μετά την οποία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση ώστε να τεθεί σε ισχύ έπειτα από 90 ημέρες.
Τα κράτη που έχουν υπογράψει το κείμενο δεσμεύονται να μην προχωρήσουν ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην «ανάπτυξη, δοκιμή, παραγωγή, απόκτηση με άλλο τρόπο, εγκατάσταση ή αποθήκευση πυρηνικών όπλων».