Σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές.
Το νοσοκομείο Κενυάτα του Ναϊρόμπι έχει παραλάβει οκτώ σορούς, ενώ έχουν διακομιστεί σε αυτό περισσότεροι από 70 τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους «αιμορραγούν ακατάσχετα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σάιμον Ιτάε.
Όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (NDOC) στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις. Η πρώτη σημειώθηκε σε ένα “ματάτου” (μικρό λεωφορείο) 14 θέσεων, η δεύτερη στην αγορά της Τζικόμπα. Τέσσερα θύματα».
Ο Τζάρεντ Ότζουκ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κένυας, δήλωσε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
«Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι νεκροί, όμως σίγουρα υπάρχουν θύματα», επεσήμανε ο Μουάντζι Μάινα, ένας έμπορος στην αγορά Τζικόμπα.
Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στο παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις αποδίδονταν στην ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, η οποία είχε εξαπολύσει τον Σεπτέμβριο μια επίθεση εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι.
«Η τρομοκρατία δεν είναι ένα κακό που γεννήθηκε στην Κένυα. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο φαινόμενο», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ήταν προγραμματισμένη και η οποία πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά τη διπλή επίθεση.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αφού η Κένυα κατηγόρησε τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία επειδή εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών», με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα θέρετρα κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού.
Εξάλλου σήμερα τα δύο μεγαλύτερα βρετανικά πρακτορεία ταξιδίων, το Thomson και το First Choice, ξεκίνησαν την απομάκρυνση των 400 πελατών τους που βρίσκονται στις κενυατικές ακτές και ακύρωσαν ως τις 31 Οκτωβρίου τις πτήσεις τους προς τη Μομπάσα.
Η απόφαση αυτή ήρθε 48 ώρες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή» της Μομπάσα.
Η απειλή αυτή «περιλαμβάνει απαγωγές.
Ο βασικός φόβος προέρχεται από ριζοσπάστες που συνδέονται με τους Σεμπάμπ», σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.