Πέρασαν 50 χρόνια από τη στιγμή που ο στρατηγός Charles de Gaulle απεβίωσε στο Κολομπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, το χωριό της βορειοανατολικής Γαλλίας όπου είχε αποσυρθεί. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει φέτος εκεί για να αποτίσει φόρο τιμής στη σπουδαία αυτή φυσιογνωμία του γαλλικού κράτους.
Ο Charles de Gaulle (1890-1970), ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1944 έως το 1946 και μετά από το 1958 έως το 1969, είχε «ακλόνητη πίστη στο πεπρωμένο της Γαλλίας» και «μας λέει πως η Γαλλία είναι ισχυρή όταν μένει ενωμένη», δηλώνει ο σημερινός γάλλος πρόεδρος σε ένα βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες του στρατηγού.
Εξαιτίας της επιδημίας της Covid-19, τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του θα τιμηθούν λιτά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χωρίς κοινό, παρουσία μόνο μιας τριανταριάς προσώπων, μεταξύ των οποίων μέλη της οικογένειας του.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ πήγαν το μεσημέρι σ’ αυτό το χωριό των 700 κατοίκων όπου ο στρατηγός περνούσε τις διακοπές του και όπου έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του, μετά την παραίτησή του από την προεδρία το 1969.
Το προεδρικό ζεύγος πήγε στον τάφο του στρατηγού πριν συμμετάσχει σε μια στρατιωτική τελετή μπροστά στον Σταυρό της Λωραίνης, ένα τεράστιο μνημείο ύψους 43,50 μ. από ροζ γρανίτη που δεσπόζει στους γύρω αμπελώνες, ενώ θα υπερίπτανται αεροπλάνα του ακροβατικού σμήνους της Πολεμικής Αεροπορίας.
Καμιά ομιλία δεν προβλέπεται και η επιμνημόσυνη ακολουθία, που τελείται κάθε χρόνο, ματαιώθηκε φέτος εξαιτίας της πανδημίας.
Αυτή η μετακίνηση του προέδρου σηματοδοτεί το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων για τη χρονιά Charles de Gaulle, η οποία οργανώθηκε για τις επετείους της γέννησής του, πριν από 130 χρόνια, της Έκκλησης της 18ης Ιουνίου 1940, την οποία απηύθυνε από το Λονδίνο μετά την ήττα της Γαλλίας ζητώντας να συνεχισθεί η μάχη εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, και του θανάτου του.
Φυσιογνωμία της αντίστασης στην ναζιστική κατοχή, αρχιτέκτονας ενός νέου συντάγματος που θα εγκαθιδρύσει την 5η Δημοκρατία και την εκλογή του προέδρου με καθολική ψηφοφορία, της αποαποικιοποίησης στην Αλγερία και τη μαύρη Αφρική και της ισχύος της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής, ο Charles de Gaulle έγινε μια δεσπόζουσα φυσιογωμία που τιμάται από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, καθώς καθεμιά διεκδικεί ένα τμήμα της κληρονομιάς του.
Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει μια φυσιογνωμία με ανεξάντλητο πλούτο: από την αρχή του φθινοπώρου φέτος έχουν κυκλοφορήσει μια εικοσαριά βιβλία αφιερωμένα σ’ αυτόν ενώ η γαλλική τηλεόραση πολλαπλασιάζει τις εκπομπές της που είναι αφιερωμένες στον Charles de Gaulle.
«Η έλξη που εξακολουθεί να ασκεί είναι αναμφισβήτητη: αρκεί να δει κάποιος τις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητά του ως του ανθρώπου που διατύπωσε την Έκκληση της 18ης Ιουνίου δεν έχει αντίστοιχο στην ιστορία», υπογραμμίζει ο Ερίκ Ρουσέλ, συγγραφέας του βιβλίου «de Gaulle γαλλικό μνημείο».