Τρόμο στην Αυστρία και γενικότερα στην Ευρώπη προκάλεσε το τυφλό χτύπημα της Δευτέρας (02/11), που είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς – ανάμεσα τους ο δράστης- και 22 τραυματίες. Αν και η επίθεση αυτή έβαλε… στην πρίζα πολύ κόσμο, για τον γνωστό ιστορικό και ειδικό σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, Ζίγκφριντ Μπέερ, από το Γκρατς, αυτή δεν έπρεπε να αιφνιδιάσει.
Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την «ύπουλη ισλαμική τρομοκρατική επίθεση», παρατηρεί σε σημερινές δηλώσεις του πως δεν μπορεί μεν κανείς να προβλέψει τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά θα υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να προετοιμαστεί, «διότι εδώ και χρόνια προειδοποιώ ότι δεν είμαστε, όπως λέμε, ένα νησί των ευλογημένων (χαρακτηρισμός που δινόταν στην Αυστρία την εποχή του ιστορικού καγκελαρίου της, του Μπρούνο Κράισκι, μεταξύ 1970 και 1983)».
Ο Μπέερ θεωρεί ότι ο δράστης σχεδίασε την τρομοκρατική του επίθεση πολύ νωρίτερα και σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας για αμέλεια, καθώς -όπως σημειώνει- «δεν ήταν αρκετά καλά προετοιμασμένη για μία τρομοκρατική επίθεση και είχε δώσει πολύ λίγη προσοχή σε εν δυνάμει δράστες».
Για τον ίδιο, «προφανώς οι δυνατότητες αυτής της Υπηρεσίας δεν είναι επαρκώς μεγάλες και καλές για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Πιστεύω ότι πρόκειται για υποχρηματοδοτούμενο θεσμό, που, τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και προϋπολογισμού, δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, ανακοίνωσε ότι είναι «αναγκαία μία αξιολόγηση και βελτιστοποίηση του συστήματος».
Ο ίδιος καλεί τώρα τις δυνάμεις ασφαλείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας και της πρωτεύουσας του, του Γκρατς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, επειδή -όπως σημειώνει- δεν μπορεί να αποκλειστούν ούτε εκεί τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι το Γκρατς δεν μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί και εκεί να υπάρξουν ισλαμιστικές δραστηριότητες – που σημαίνει πραγματικά την ανάγκη επαγρύπνησης», αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτό ισχύει για την Ομόσπονδη Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αλλά ισχύει και για τις δυνάμεις ασφαλείας στο σύνολό τους, τους ειδικούς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί. Έτσι, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ο κίνδυνος», τονίζει καταληκτικά στις δηλώσεις του ο ιστορικός και ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών.