Οι ταϊλανδέζοι διαδηλωτές ανακοίνωσαν σήμερα πως είναι έτοιμοι να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη μεταβατική κυβέρνηση που παραμένει στην εξουσία μετά την παύση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.
«Αύριο θα πάρουμε μέτρα για να διορίσουμε μια νέα κυβέρνηση», ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ακανάτ Προμφάν, εκπρόσωπος των διαδηλωτών.
Ο προσωρινός πρωθυπουργός Νιουατουμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, ο οποίος διορίσθηκε χθες, «δεν έχει καμιά νομιμότητα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών, παρόλο που το νομικό πλαίσιο γίνεται σεβαστό από τη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Προμφάν υπογράμμισε πως ο προσωρινός πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος της «φατρίας Σιναουάτρα», συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργου Θακσίν Σιναουάτρα, μεγαλύτερου αδελφού της Γινγκλάκ και μαύρου πρόβατου των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Ο στόχος θα είναι να βρεθεί μια κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει το λαό», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, πιστός στην ιδέα ενός μη εκλεγμένου «συμβουλίου του λαού».
Η ανακοίνωση των μελών αυτής της διαφωνούσας «κυβέρνησης» θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στη διάρκεια μιας μεγάλης ημέρας δράσης, για την οποία οι διαδηλωτές υπόσχονται ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας.
Η προθυμία των διαδηλωτών να αψηφούν το δημοκρατικό σύστημα και να διακηρύσσουν τη βούλησή τους να αναβάλουν τις εκλογές, προκαλεί ανησυχίες όσον αφορά τις δημοκρατικές φιλοδοξίες τους.
Υποστηρίζονται από τις ελίτ που πρόσκεινται στα βασιλικά ανάκτορα και βλέπουν τη «φατρία Σιναουάτρα», η οποία κερδίζει όλες τις βουλευτικές εκλογές από το 2001, ως απειλή για τη μοναρχία, την ώρα που ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι ηλικίας 86 ετών.
Η πρωθυπουργός παύθηκε χθες, Τετάρτη, από το Συνταγματικό Δικαστήριο αφού αντιμετώπισε επί έξι μήνες ένα κίνημα διαμαρτυρίας στους δρόμους. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την καθαίρεσή της, αλλά και την εγκαθίδρυση ενός μη εκλεγμένου «συμβουλίου του λαού», για να μπει έτσι τέλος μακροπρόθεσμα στην επιρροή του αδελφού της, του Θακσίν Σιναουάτρα, πρώην πρωθυτπουργού που ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα.