Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε τη στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας και είπε ότι υπολογίζει να υπάρξει μια διπλωματική λύση στη χειρότερη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό χώρο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μιλώντας ενώπιον 1200 ανθρώπων στη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, και λίγο πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα διδάγματα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του τελευταίου αιώνα δεν θα μπορούσαν να λησμονηθούν.
«Δεν θα έχουμε διδαχθεί τίποτε 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν καταφύγουμε στις ίδιες μεθόδους! Όχι», είπε η Μέρκελ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας καλής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος. «Εμείς δεν θα επιλύσουμε τις διαφορές μας στην Ευρώπη με στρατιωτικά μέσα. Η στρατιωτική λύση πρέπει να αποκλειστεί», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από το ακροατήριο της. Η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος.
«Βοηθάμε την Ουκρανία στο δύσκολο ταξίδι της και θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια λογική εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία », συμπλήρωσε. Η Γερμανία, η οποία στηρίζεται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία εξ αιτίας του φυσικού αερίου, έχει προσπαθήσει να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Μια δημοσκόπηση για την δημόσια τηλεόραση του ARD το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έδειξε ότι το 72% των Γερμανών ανησυχούν για την επιστροφή του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ενώ το 18% είναι υπέρ της στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία.
Στο Κίεβο νωρίτερα την Τετάρτη, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι σε πλήρη στρατιωτική επιφυλακή σε περίπτωση ρωσικής εισβολής και επανέλαβε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα των δυο κρατών.