Ακύρωσε με σημερινή του απόφαση το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου την υποχρέωση που επιβλήθηκε στα μπαρ και τα εστιατόρια της γερμανικής πρωτεύουσας να παραμένουν κλειστά καθημερινά από τις 23:00 έως τις 06:00 με στόχο να περιορισθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει βερολινέζοι εστιάτορες που αντιτίθενται σ’ αυτούς τους νυκτερινούς περιορισμούς, οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 10 Οκτωβρίου.
Η απόφαση αυτή μπορεί να εφεσιβληθεί ενώπιον του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου-Βραδεμβούργου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στο μεταξύ, μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και τη συζήτηση που πυροδοτεί για ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών της Γερμανίας, γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν πως η γερμανική οικονομία δεν θα αντεπεξέλθει σε ένα νέο lockdown εξίσου καλά όπως στο πρώτο.
«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο lockdown όπως το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου χωρίς σοβαρή, διαρκή απώλεια ευημερίας», εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χούτερ σε δηλώσεις του στη Handelsblatt.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Οικονομία (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε ότι «ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα απαιτούσε πάλι εκτεταμένους περιορισμούς, θα έπληττε την γερμανική οικονομία πιο σκληρά από το πρώτο», καθώς εξήγησε πως πολλές εταιρίες «έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους και έχουν επισωρεύσει μεγάλα χρέη, ενώ διατρέχουμε τον κίνδυνο μαζικής αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, η οποία θα αυξήσει την ανεργία και θα αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».