Η γερμανική οικονομία δεν θα αντεπεξέλθει σε ένα νέο lockdown εξίσου καλά όπως στο πρώτο, προειδοποιούν κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι, μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και τη συζήτηση που πυροδοτεί για ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών της Γερμανίας.
«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο lockdown όπως το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου χωρίς σοβαρή, διαρκή απώλεια ευημερίας», εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χούτερ σε δηλώσεις του στη Handelsblatt.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Οικονομία (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε ότι «ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα απαιτούσε πάλι εκτεταμένους περιορισμούς, θα έπληττε την γερμανική οικονομία πιο σκληρά από το πρώτο», καθώς εξήγησε πως πολλές εταιρίες «έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους και έχουν επισωρεύσει μεγάλα χρέη, ενώ διατρέχουμε τον κίνδυνο μαζικής αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, η οποία θα αυξήσει την ανεργία και θα αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ θεωρεί από την πλευρά του ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη του «εξαιρετικά ακριβού» κλεισίματος της οικονομίας της άνοιξης. Τάσσεται μάλιστα υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων τώρα, προκειμένου, όπως λέει, να αποτραπεί η ανάγκη επιβολής σκληρότερων περιορισμών σε δύο εβδομάδες. «Οι οικονομικές παρενέργειες των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπ’ όψιν», είπε ο κ. Φελμπερμάιρ στη Handelsblatt, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους της περασμένης άνοιξης, καθώς τώρα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Γερμανία, προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Εργασίας (ΙΖΑ), η οποία επισημαίνει ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποδεικνύονται αποτελεσματικά.
Με βάση την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από τη Süddeutsche Zeitung, ο φόβος ότι τα σχολεία θα εξελιχθούν σε εστίες εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Αντιθέτως, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορονοϊού ήταν κατά 0,55 (ανά 100.000 κατοίκους) λιγότερα από τα κρούσματα στα κρατίδια όπου τα σχολεία άνοιξαν αργότερα. Εμφανή είναι τα θετικά αποτελέσματα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, όπου εντοπίζονται 1,4 λιγότερα περιστατικά.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη πρόσφατα στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ότι για την ίδια η εκπαίδευση των παιδιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, ενώ επισήμανε ότι οι προσπάθεια που καταβάλλονται έχουν στόχο την διατήρηση σε λειτουργία των σχολείων και της οικονομίας.