Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επιχείρησε σήμερα να κατευνάσει τους Σοσιαλιστές βουλευτές, προσφέροντας να εξαιρέσει τα φτωχότερα στρώματα από το πάγωμα των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια που προβλέπεται στο πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων το οποίο έχει ως στόχο να «απαντήσει» στις επικρίσεις που δέχεται το Παρίσι από τους Ευρωπαίους εταίρους του για την κατάσταση των δημοσιονομικών του.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει το πρόγραμμα εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2017 και, πιεζόμενη από τις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της χώρας κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΕ έχει ήδη παραχωρήσει στη Γαλλία δύο επιπλέον χρόνια ώστε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα της δοθεί επιπρόσθετος χρόνος.
Ωστόσο ο Βαλς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος που καλούνται αύριο Τρίτη να εγκρίνουν τους χειρισμούς του. Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι δεσμευτική, καθώς έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
«Η μέθοδος που ακολουθώ είναι ο υπεύθυνος διάλογος και συνεχής μέριμνά μου είναι οι προσπάθειες να κατανέμονται εξίσου δίκαια. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο Βαλς σε επιστολή του προς τους βουλευτές του κόμματός του.
Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν απειλήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταψηφίσουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης ή θα προτιμήσουν την αποχή, εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποια χειρονομία καλής θέλησης προς τους φτωχούς. Για να αποφύγει τους κλυδωνισμούς ο Βαλς πρότεινε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των κοινωνικών επιδομάτων για ένα χρόνο για τους φτωχούς και τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από 1.200 ευρώ μηνιαίως και κάτω, δηλαδή για 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός προχώρησε και σε άλλες παραχωρήσεις, υποσχόμενος ότι το εισόδημα ενεργής αλληλεγγύης —επίδομα που λαμβάνουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα— θα αρχίσει να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο κατά 10% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, ότι θα αυξηθούν τα επιδόματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και, από του χρόνου, ο κατώτατος μισθός ενώ από φέτος θα ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.
Ένα συνδικάτο έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 15 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μερικό πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα. Ο Βαλς πρόσφερε να επανεξετάζεται το πάγωμα αυτό κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το 2017, ώστε να διαπιστώνεται εάν οι οικονομικές συνθήκες επιτρέπουν την κατάργηση του μέτρου.
Πολλοί οικονομολόγοι από την πλευρά τους έχουν εκφράσει το σκεπτικισμό τους όσον αφορά το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της με αυτό το πρόγραμμα εξοικονόμησης, το οποίο επί της ουσίας δεν μειώνει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα —αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 57% του ΑΕΠ— αλλά απλώς βάζει φρένο στην αύξησή τους. «Πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία, χάρη στις παραχωρήσεις της κυβέρνησης και κάποια στήριξή του από κεντρώους και κεντροδεξιούς βουλευτές. Όμως το επεισόδιο αυτό θα αφήσει σημάδια και αναμένουμε ότι η εφαρμογή του προγράμματος στο υπόλοιπο της θητείας του Ολάντ θα υπόκειται σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Ζιλ Μεκ.