Νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ αναδείχθηκε ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011. Για μόλις μία έδρα, όμως, φαίνεται πως ο συνασπισμός δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της χώρας.
Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που αριθμεί 123 βουλευτές. Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99,91%% των ψήφων, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42,18% και εκλέγει 61 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές) έναντι 24,91% που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ και 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές). Έναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 13,48% και εκλέγει 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.
Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης το 99,91% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 55,25%, έναντι 41,17% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.
Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 64% για τις βουλευτικές και στο 54,33% για τις προεδρικές εκλογές.
Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση
Με το που έκλεισαν οι κάλπες που στήθηκαν χθες για τις «διπλές» αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγγέλλοντας το VMRO-DPMNE και τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι έστησαν σκηνικό εκφοβισμού ψηφοφόρων και καταχράστηκαν τον κρατικό μηχανισμό.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, όπως είπε, την επαναφορά της δημοκρατικής τάξης στη χώρα και τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και κάλεσε την αντιπολίτευση να επανεξετάσει την απόφασή της, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια που δεν σέβεται τη λαϊκή επιταγή και στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων της χώρας.