Η Γαλλία και η Γερμανία διαβεβαίωσαν σήμερα, μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους, τη Γεωργία ότι η συμφωνία που θα φέρει την Τιφλίδα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα ενισχύσει τους δεσμούς της ΕΕ με αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, καθώς συνεχίζεται η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών που θεωρούνται οι βασικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν επί της ουσίας τα σχέδια για την επίσπευση της υπογραφής συμφωνίας για την ενίσχυση του εμπορίου και των πολιτικών δεσμών. Η συμφωνία αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που απορρίφθηκε από τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Νοέμβριο, πυροδοτώντας την πολιτική έκρηξη στη χώρα και οδηγώντας στη μεγαλύτερη κρίση μεταξύ Ανατολής και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
«Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου, η συμφωνία θα έχει υπογραφεί και ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Γεωργίας και των ευρωπαϊκών σχέσεων», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ από την Τιφλίδα. «Αυτή η συμφωνία δεν είναι εναντίον κανενός. . . οι οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τη Γεωργία δεν θέτουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας εν αμφιβόλω», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Δεν βλέπω καμία αντίφαση μεταξύ της υπογραφής της παρούσας συμφωνίας και των οικονομικών σχέσεων της Γεωργίας με άλλες χώρες, ιδίως με τη Ρωσία» είπε από την πλευρά του ο Φαμπιούς, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Μόσχα.
Η Γεωργία είναι ένα κράτος με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς βρίσκεται στη διαδρομή των αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα, μια εναλλακτική λύση για τη Ρωσία ώστε να μεταφέρει το φυσικό της πλούτο στις παγκόσμιες αγορές.
Οι σχέσεις μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας βρέθηκαν στο ναδίρ όταν ξέσπασε ο πόλεμος των πέντε ημερών του 2008, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν στο μικρό κράτος του Καυκάσου.
Ο πόλεμος αυτός ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της κίνησης της Τιφλίδας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις προσπάθειες από τη Μόσχα και την Τιφλίδα να υπάρξει βελτίωση των δεσμών μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Γεωργία το 2012, ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ενώ η προσάρτηση τον περασμένο μήνα της περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία αναζωπύρωσε εκ νέου τις ανησυχίες της Γεωργίας για την εδαφική της ασφάλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν ενισχύσει την υποστήριξή τους και προς άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε μια εντεινόμενη πολιτική διελκυστίνδα με τη Μόσχα.
Η φιλοδοξία της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έχει ανασταλεί μετά τον πόλεμο του 2008, αλλά η κρίση στην Ουκρανία έχει φέρει και πάλι στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα του κατά πόσον το κράτος αυτό των 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί τελικά να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.
Πάντως σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα παραμείνει ανοικτό ζήτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε σήμερα τι θα συμβεί σε 10 ή 15 ή 20 χρόνια. Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, που είναι πολύ σημαντική», είπε.
Χθες Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας επισκέφθηκαν επίσης την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας, η οποία όπως και η Γεωργία έχει τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ στο έδαφος της διαβιεί μεγάλος ρωσικός πληθυσμός.
Η Γεωργία και η Μολδαβία ήταν προγραμματισμένο να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, αλλά μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι ηγεσίες της ΕΕ συμφώνησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία και οι συμφωνίες να υπογραφούν ως τον Ιούνιο, λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να ακυρωθούν λόγω ρωσικών πιέσεων.