Στον διεθνή μηχανισμό που έχει σκοπό να εφοδιαστούν με εμβόλια για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό οι αναπτυσσόμενες χώρες, μία πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντάσσεται η Κίνα.
Ο ασιατικός γίγαντας, όπου ο νέος κορονοϊός μόλυνε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στα τέλη της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας για τα εμβόλια, με 11 υποψήφια τέτοια σκευάσματα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, επί συνόλου περίπου εξήντα σε διεθνές επίπεδο.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε τον Μάιο πως όποιο εμβόλιο παραχθεί στη χώρα του θα αποτελεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».
Ενώ η αναμονή συνεχίζεται, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, που βαπτίστηκε COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access· Παγκόσμια Πρόσβαση στο Εμβόλιο κατά της COVID-19).
Την πρωτοβουλία αυτή, με σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση 92 φτωχών χωρών σε εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εμπιστεύτηκε στα χέρια της GAVI, της Συμμαχίας για τα Εμβόλια, που ιδρύθηκε το 2000.
Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε ποιο είναι το ποσό που θα διαθέσει στην COVAX, η οποία αναμένει τις αρχικές δεσμεύσεις για τη χορήγηση κονδυλίων σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος της χρονιάς. Ο Σι είχε υποσχεθεί τον Μάιο ότι η Κίνα θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Μέσω του ιστοτόπου της, η GAVI ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Ιαπωνία δεσμεύθηκε να δωρίσει 130 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το σύνολο των δεσμεύσεων περίπου είκοσι χωρών στα 1,8 δισεκ. δολάρια.
Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε η Γαλλία συγκαταλέγονται στον κατάλογο ως τώρα.
Το Πεκίνο είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αρχικά την επιδημία. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας ωστόσο κατάφερε τους τελευταίους μήνες πρακτικά να εξαλείψει τον ιό, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να έχει σταματήσει στους 4.634 νεκρούς, ενώ η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.057.084 ανθρώπους παγκοσμίως, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως χθες Πέμπτη.
Η πρωτοβουλία COVAX έχει σκοπό να προμηθεύσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του 2021.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ διαβεβαίωσε στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι το Πεκίνο θα δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή εμβολίων για τις φτωχότερες χώρες μόλις είναι έτοιμα.