Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Κιργιστάν , όπου διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής κατέλαβαν κατά την διάρκεια της νύχτας τα κτίρια του κοινοβουλίου και γραφεία της προεδρίας και της Επιτροπής εθνικής ασφαλείας, απελευθερώνοντας τον πρώην πρόεδρο της χώρας και μερικούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της διαφθοράς.
Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κιργιστάν και την ελπίδα ότι η κατάσταση στην χώρα θα διευθετηθεί μέσα σε συνταγματικά πλαίσια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η Μόσχα προτίθεται να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο του Κιργιστάν, Αλμπαζμπέκ Αταμπάγεφ, είπε ότι πρόεδρος είναι ο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα ενδοπολιτικού διαλόγου των Κιργιζίων οι οποίοι και πρέπει να διευθετήσουν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ρωσία έθεσε την αεροπορική βάση Καντ που διατηρεί στο Κιργιστάν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας λόγω της τεταμένης κατάστασης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική στρατιωτική διοίκηση «η αεροπορική βάση Καντ ….τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητα ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές επιθέσεις» . Παράλληλα επισημαίνεται ότι «όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στρατιωτικής προετοιμασίας και η καθημερινή δραστηριότητα…πραγματοποιούνται καθ’ ολοκληρίαν».
Αργά το απόγευμα υπέβαλε την παραίτηση του ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν Κουμπατμπέκ Βαρόνοφ μεταδίδει το πρακτορείο Ria επικαλούμενο τον βουλευτή Μουκτουμπέκ Αμπτουλντάγιεφ που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής.
Την νύχτα της 5ης προς 6ης Οκτωβρίου διαδηλωτές κατέλαβαν κτίριο του κοινοβουλίου στο οποίος βρίσκεται και η προεδρία και της Επιτροπής εθνικής ασφαλείας του Μπισκέκ μεταδίδουν οι τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Akipress και 24.kg . Οι διαδηλωτές παραβίασαν την πύλη , εισέβαλλαν στο χώρο του κτιρίου και μετά από συνομιλίες απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο του Κιργιστάν Ατμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της διαφθοράς σε 11 χρόνια κάθειρξη, και τους πρώην πρωθυπουργούς Σαπάρ Ισακόφ και Ζαντόρο Σατιμπαλντίεβα.
Περίπου χίλια άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, Μπισκέκ, και συγκεκριμένα γύρω από το ξενοδοχείο «Δοστούκ», στο οποίο προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει απαρτία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο 24.kg, οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση των σημερινών ηγετών της χώρας φώναζαν το σύνθημα «Η εξουσία στους νέους».
Ο πρόεδρος του Κριγιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, επέκρινε την αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ως απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, μεταδίδει η κιργιζική υπηρεσία του BBC στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος του Κιργιστάν.
«Θεωρώ αυτά που συνέβησαν ως παράνομη κατάληψη εξουσίας. Όπως δείχνουν τα χθεσινά γεγονότα, ο σκοπός όσων συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, δεν είναι μόνο η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και η αποσταθεροποίηση της χώρας», δήλωσε ο Ζεενμπέκοφ, προσθέτοντας ότι «σήμερα έγινε σαφές ότι όλα αυτά αποσκοπούν στο να παραιτηθώ». Παράλληλα κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης και όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο για να διευθετηθεί η κατάσταση στην χώρα.