Το τελευταίο εικοσιτετράωορο στην Ιταλία σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: διαγνώσθηκαν 2.548 μολύνσεις και 24 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 118.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες, τα κρούσματα ήταν 1.851, με 19 νεκρούς. Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ο υψηλότερος από τις 24 του περασμένου Απριλίου. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στην περιφέρεια του Βένετο (445), στην Καμπανία , με πρωτεύουσα την Νάπολη (390), στη Λομβαρδία (324) και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης (265).

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Κόντε, Ρομπέρτο Σπεράντσα, κάλεσε τους Ιταλούς «να αντέξουν άλλους οκτώ μήνες και να σφίξουν τα δόντια».

Η δε περιφέρεια του Λατίου, με πρωτεύουσα την Ρώμη, σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, ετοιμάζεται να επιβάλει την χρήση προστατευτικής μάσκας και στους ανοικτούς χώρους. Στόχος του μέτρου, είναι να περιοριστούν οι νέες μολύνσεις σε περιοχές όπου συχνάζουν νέοι, κυρίως το Σαββατοκύριακο, όπως είναι, για παράδειγμα, το ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

Βρετανία: Κάτω από 7.000 τα κρούσματα, στους 59 οι θάνατοι

Οι βρετανικές υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 6.914 κρούσματα της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, όταν τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 7.000.

Αναφέρθηκαν επίσης 59 θάνατοι ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι νεκροί από την Covid-19 ανέρχονταν σε 71.

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία από την Τουρκία και την Πολωνία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο Σαπς εξήγησε ότι τα στοιχεία από την Πολωνία δείχνουν αύξηση του ποσοστού των θετικών τεστ, σε συνδυασμό με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων. Η Τουρκία, από την άλλη, ορίζει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19 με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που χρησιμοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί.

Στη λίστα των χωρών οι ταξιδιώτες από τις οποίες θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα προστέθηκαν επίσης τα νησιά Μπονέρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα της Καραϊβικής.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι από αύριο θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους αρνούνται να μπουν σε καραντίνα και θα φτάσουν ακόμη και τις 10.000 στερλίνες για τους «καθ’ έξην» παραβάτες.

Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 4 τα ξημερώματα (6.00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου.

«Η Ελβετία εισέρχεται σε μια ευαίσθητη φάση»

Η Ελβετία, όπου οι συναθροίσεις άνω των 1.000 ανθρώπων θα επιτραπούν εκ νέου από αυτόν τον μήνα, εισέρχεται σε μια «ευαίσθητη» φάση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Σε ένα σύντομο βιντεομήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Αλέν Μπερσέ κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μπροστά στην επιδημία, που «συνεχίζει να μας περιπλέκει τη ζωή».

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και εξήγησε ότι σε περίπτωση μόλυνσης «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάναμε ένα λάθος, μπορεί να συμβεί».

«Όμως, εάν προσβληθούμε (από τη νόσο), πρέπει να απομονωθούμε και κατόπιν εάν έχουμε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο που μολύνθηκε, πρέπει να μπούμε σε καραντίνα, να σεβόμαστε τη διαδικασία ιχνηλάτησης, να βοηθάμε όσους κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά», συνέχισε ο Ελβετός υπουργός.

«Αυτό είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια αυτής της λίγο ευαίσθητης φάσης».

Η Ελβετία, με πληθυσμό περίπου 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν επέβαλε ποτέ αυστηρή καραντίνα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά περιορισμούς, τους οποίους ήρε σταδιακά από την 27η Απριλίου.

Όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελβετία γνωρίζει εδώ και εβδομάδες μια αναζωπύρωση της επιδημίας, καταγράφοντας τακτικά περισσότερα από 500 νέα κρούσματα κορονοϊού την ημέρα.

Η έκκληση της κυβέρνησης της χώρας απευθύνεται, την ώρα που σχεδιάζει, από αυτόν τον μήνα, να δώσει το πράσινο φως για τις συναθροίσεις άνω των 1.000 ανθρώπων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.