Η χορήγηση συμπληρωματικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία αναμένεται να κυριαρχήσουν στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχεται στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα στο δελτίο πληροφόρησης Agence Europe, αν και δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενδέχεται να αποφασίσουν την ενίσχυση των υφιστάμενων, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατονομάσει νέα πρόσωπα για συμπερίληψη στη λίστα εκείνων στους οποίους έχουν επιβληθεί περιορισμοί.
«Δεν θα ληφθεί απόφαση την Δευτέρα», δήλωσαν αρκετές πηγές, συμπληρώνοντας ότι «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε βάρος ιδιωτών δε θα αποφασιστούν σε αυτό το Συμβούλιο. Θα υπάρξει μια συζήτηση για το θέμα αυτό, αλλά δεν αναμένεται απόφαση». «Ωστόσο, οι υπουργοί θα μπορούσαν ίσως να συζητήσουν μια νέα λίστα», προσέθεσε άλλη διπλωματική πηγή. Οι εργασίες για την τρίτη φάση των κυρώσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα. Περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα αυτό αναμένονται το Μάιο.
Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να επαναλάβει τη θέση που θα υποστηρίξει η ΕΕ κατά τη συνεδρίαση ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας στη Γενεύη στις 17 Απριλίου. «Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή ενός διπλωματικού μηχανισμού διαβούλευσης», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συζητήσει το θέμα της ενέργειας – ιδιαίτερα μετά την επιστολή που απέστειλε σε 18 κράτη μέλη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και τη δική τους τροφοδοσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη είναι σε συμφωνία σχετικά με την αποστολή μιας κοινής απάντησης. «Μια συντονισμένη απάντηση πρέπει να δοθεί σε αυτή την επιστολή», δήλωσε η ίδια πηγή.
Επίσης, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί μια πρόταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τη Σουηδία για μια μη στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΕΠΑΑ) προς υποστήριξη του έργου της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος – αλλά είναι πιθανό να μη ληφθεί απόφαση. Οι χώρες της ΕΕ φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα. «Για κάποιους, τώρα είναι η στιγμή για μια τέτοια αποστολή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποστολή του ΟΑΣΕ. Οι δύο αποστολές κατ’ αρχήν δεν είναι αντιθετικές μεταξύ τους», ανέφερε πηγή κράτους μέλους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συζητήσουν – χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση – τις οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και τους τελωνειακούς δασμούς και τις επιπτώσεις στην έκδοση των θεωρήσεων λόγω της άρνησής τους να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας. «Δεν πρόκειται για κυρώσεις προς την Κριμαία, αλλά για συνέπειες την κατάστασης», σχολίασε πηγή κράτους μέλους. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Μαρτίου.
Το Συμβούλιο θα επαναλάβει την υποστήριξή του προς τη Γεωργία και τη Μολδαβία, καθώς και προς τις συμφωνίες σύνδεσής στους με την ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν το αργότερο τον Ιούνιο.
Οι υπουργοί θα επανεξετάσουν την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Συρία. Επιπλέον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κ. Άστον , θα αναφερθεί στην κατάσταση στην Αίγυπτο, στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στις εκλογές στο Αφγανιστάν και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή – καθώς και στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, της συνόδου κορυφής ΕΕ – Αφρικής, και της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου.
Την Τρίτη, 15 Απριλίου, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ (εκτός της Δανίας) θα έχουν συνάντηση με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και θα επανεξετάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την ΚΕΠΑΑ. Η συνάντηση των υπουργών θα ξεκινήσει με την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο τον Ιούνιο. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με το έργο της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ επίσης αναμένεται να συζητήσουν – παρουσία και Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν – για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία.