Καζάνι που βράζει είναι η ανατολική Ουκρανία μετά από μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που εξαπέλυσαν το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση δείχνει να βγαίνει εκτός ορίων μετά και τη λήξη του τελεσίγραφου του Κιέβου στους φιλορώσους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

Η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Εν τω μεταξύ, ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ φιλορώσων και αστυνομίας σημειώθηκε στην πόλη Κράματορσκ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσένι Άβακοφ, αληθινά πυρά χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές, όταν οι αυτονομιστές επιχείρησαν να εισβάλουν σε τοπικά κτήρια διοίκησης και της αστυνομίας. Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τους κατοίκους της πόλης Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως πυροβολισμοί πέφτουν στην πόλη, όμως ένας δημοσιογράφος του Reuters στο Σλαβιάνσκ είπε πως δεν έχει ακούσει πυροβολισμούς.

Νεκρός αξιωματικός και πέντε τραυματίες

Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που πραγματοποίησε σήμερα το Κίεβο κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας «αδιευκρίνιστος αριθμός» θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ένας φιλορώσος ακτιβιστής σκοτώθηκε στο Σλαβιάνσκ

Ένας φιλορώσος ακτιβιστής σκοτώθηκε στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Κιέβου, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο ένοπλο φιλορώσο.

«Από την πλευρά μας, υπάρχουν και δύο τραυματίες», δήλωσε ο φιλορώσος Νικολάι Σολντσέφ στο πρακτορείο.

Αυτονομιστές κατέλαβαν το γραφείο του δημάρχου στη Μαριούπολη

Αυτονομιστές κατέλαβαν σήμερα το γραφείο του δημάρχου στην πόλη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, στην Θάλασσα του Αζόφ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, δήλωσε δημοσιογράφος της περιοχής που εργάζεται στην εφημερίδα Priazovsky Worker.

Η αστυνομία δεν επιχείρησε να τους σταματήσει. Οι αυτονομιστές εισήλθαν στα γραφεία, υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο, είπε ο δημοσιογράφος.