Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.
Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.
Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Μόρια, Ελλάδα: Η απόλυτη απελπισία για πρόσφυγες και κατοίκους
Καμένη γη άφησαν πίσω τους οι φωτιές που ξέσπασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Οι εικόνες από ψηλά δείχνουν την ολοκληρωτική καταστροφή στον χώρο. Παντού καμένα, παντού μαυρίλα…
Πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μια τραγική κατάσταση, η οποία επεκτείνεται και στους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίο από την πλευρά τους βλέπουν την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Ολόκληρες οικογένειες περιφέρονται στους δρόμους της Λέσβου και κοιμούνται άλλοι στους δρόμους και άλλοι μέχρι και στα νεκροταφεία, ψάχνοντας τα βασικά: φαγητό, νερό, στέγη.
Καλύβια, Ελλάδα: Μέσα στις φλόγες για τη «μάχη» με τη φωτιά
Άλλο ένα πύρινο μέτωπο κλήθηκε να διαχειριστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην Κερατέα και έφτασε μέχρι τα σπίτια στην Ανάβυσσο, όπου σήμανε συναγερμός. Καμμένα αυτοκίνητα, λαμπαδιασμένα δέντρα και πυκνοί καπνοί συνέθεταν το σκηνικό, με τους πυροσβέστες να παλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες και με «εχθρό» τον άνεμο.
Βηρυτός, Λίβανος: Ένας ακόμη «εφιάλτης» για μια μαρτυρική πόλη
Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη σε αποθήκη με μηχανέλαιο και ελαστικά στο λιμάνι της Βηρυτού, σχεδόν έναν μήνα (και κάτι παραπάνω) μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε το λιμάνι και κατοικημένη περιοχή γύρω από αυτό στη λιβανική πρωτεύουσα. Οι εφιαλτικές μνήμες επέστρεψαν, με το μεγάλο μέλημα να αποτελεί την ταχύτερη κατάσβεση.
Κασμίρ: Στα πρόθυρα σύρραξης, με ένα μαγευτικό φόντο
Μετά από μια σημαντική περίοδο ρήξης στις σχέσεις των δύο χωρών, στην άμεση αποκλιμάκωση της συνοριακής έντασης συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ινδίας και Κίνας. Η στρατιωτική παρουσία σε μη καθορισμένο τμήμα των συνόρων τους αποτελεί «αγκάθι», που μπορεί να φέρει νέα προβλήματα, αλλά το σκηνικό στην περιοχή είναι τόσο όμορφο που κρύβει την… ασχήμια που υπάρχει πίσω και υποβόσκει.
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ: Με τις μνήμες της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο
Μια τεράστια αμερικανική σημαία δεσπόζει στο κτίριο του Πενταγώνου, για να θυμίζει την επέτειο ενός γεγονότος που κατά πολλούς άλλαξε τον κόσμο. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν δύο επιβατικά αεροσκάφη υπό τον έλεγχο τρομοκρατών προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα τα δύο κτίρια να καταρρεύσουν ύστερα από 63 και 100 λεπτά αντίστοιχα. Ακόμα ένα αεροπλάνο προσέκρουσε στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, ενώ ένα ακόμη συνετρίβη στην Πενσιλβανία.
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό: Έλεγχος για COVID-19 πάνω στις γόνδολες
Στην εποχή του κορονοϊού τίποτα δεν φαίνεται πλέον σουρεάλ. Ακόμη και οι γιατροί με τις προστατευτικές τους στολές πάνω σε γόνδολες, στην Πόλη του Μεξικού, καθώς στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα διεξάγεται ένα «σαφάρι» ελέγχων για COVID-19, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ότι οι τουρίστες θα κάνουν τη βόλτα τους με ασφάλεια στα εμβληματικά κανάλια του Χοτσιμίλκο.
Μπογκοτά, Κολομβία: Όταν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι χθες και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν στην Κολομβία από την Τετάρτη και οι οποίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ώρες, μετά τον θάνατο ενός άνδρα κατά τη βίαιη σύλληψή του από αστυνομικούς. Η Μπογκοτά ήταν το επίκεντρο της έντασης, με διαδηλωτές δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς.
Βερολίνο, Γερμανία: «Εδώ ακριβώς πρέπει να σταθείς»
Ο πρωθυπουργός της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, με τους δύο άνδρες να καλούνται να τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, λόγω κορονοϊού. Ο Κροάτης πολιτικός έλαβε τις οδηγίες του Γερμανού συνομιλητή του, δίνοντας αυτό το «κλικ».
Γαλλία – Ιταλία: Ο πιο διάσημος αγώνας δεν έχει σύνορα, αλλά πολλές ομορφιές
Μπορεί η ονομασία του πιο διάσημου ποδηλατικού αγώνα στον πλανήτη να είναι «Tour de France», ωστόσο παραδοσιακά δεν περιορίζεται στα… στενά σύνορα της Γαλλίας, αλλά επεκτείνεται τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία, δείχνοντας τη σπουδαιότητά του, ενώ βασικός στόχος των διοργανωτών είναι και η ανάδειξη των εξαιρετικών τοπίων στα οποία καλούνται οι αθλητές να αγωνιστούν.
Ο κόσμος λατρεύει να γίνεται μέρος του θεσμού, έστω και για λίγο, ενώ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η στοχοπροσήλωση των ποδηλατών, καθώς είναι δύσκολο να μην ξεφύγει το βλέμμα έστω και για λίγο στα μαγευτικά τοπία από τα οποία περνούν.