Τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λίβανο μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα πραγματοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προχώρησε σε κάποιες συμβολικές κινήσεις, ενώ αναμένεται να κάνει έκκληση προς τους διχασμένους ηγέτες της χώρας να πραγματοποιήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι ζωτικής σημασίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την εκταμίευση ξένης βοήθειας.
Ο Γάλλος πρόεδρος τίμησε σήμερα (01/09) την πρώτη 100ετία από την ανακήρυξη του Κράτους του Μείζονος Λιβάνου (που τον Μάιο του 1926 μετονομάστηκε σε Δημοκρατία του Λιβάνου και είναι ο πρόγονος του σύγχρονου Λιβάνου), φυτεύοντας έναν κέδρο, το έμβλημα της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, υπό το βάρος μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Με ένα τμήμα της πρωτεύουσας Βηρυτού να έχει καταστραφεί μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πόλης στις 4 Αυγούστου, τα οικονομικά ζητήματα να γίνονται όλο και πιο έντονα, αλλά και τις θρησκευτικές εντάσεις να κλιμακώνονται, ο Λίβανος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητά του μετά τον εμφύλιο πόλεμο την περίοδο 1975-90.
Ο Μακρόν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Λίβανο αμέσως μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 6.000 άλλων, κατευθύνθηκε βορειοανατολικά της Βηρυτού σε μια προστατευόμενη περιοχή για να φυτέψει το δέντρο.
Παράλληλα, η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησε επίδειξη στον εναέριο χώρο του Λιβάνου με τα εθνικά χρώματα της χώρας.
«Μην βρεθείς στην λάθος πλευρά της ιστορίας»
Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943.
Ο Μακρόν, ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών πίεσης προς τους Λιβανέζους πολιτικούς αρχηγούς για την πάταξη της διαφθοράς και τη λήψη άλλων μέτρων για την αναβάθμιση της χώρας, ξεκίνησε την επίσκεψή του αργά το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου, με μια συνάντηση με την 85χρονη Φαϊρούζ, μια από τις διασημότερες τραγουδίστριες στον αραβικό κόσμο, η μουσική της οποίας υπερβαίνει τον διχασμό στη χώρα.
Δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί με πλακάτ κατά την άφιξη του Γάλλου προέδρου και τον υποδέχτηκαν με συνθήματα όπως «καμία κυβέρνηση από ή με τους δολοφόνους» και «μην βρεθείς στην λάθος πλευρά της ιστορίας».
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι θέλει «να διασφαλίσει πως η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Κατά τις ώρες που προηγήθηκαν της άφιξής του, Λιβανέζοι πολιτικοί αρχηγοί πρότειναν για νέο πρωθυπουργό τον Μουστάφα Αντίμπ, καταλήγοντας σε μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων που σύμφωνα με βετεράνους πολιτικούς της χώρας, προήλθε έπειτα από πιέσεις που άσκησε ο Μακρόν το Σαββατοκύριακο.
Επίσκεψη στο περιθώριο του κυβερνητικού μετασχηματισμού
Στην ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου περιλαμβάνεται και μια περιοδεία στο κατεστραμμένο λιμάνι της Βηρυτού, μια συνάντηση με τον πρόεδρο, Μισέλ Αούν, σε δεξίωση που θα παρατεθεί με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη του Μείζονος Λιβάνου και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς από όλα τα κόμματα της χώρας.
Μετά τον διορισμό του, χθες (31/08), ο Αντίμπ έκανε έκκληση για τον ταχύτατο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ.
Η οικονομική κρίση στον Λίβανο έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες κρατικής διαφθοράς και κατασπατάλισης δημόσιου χρήματος, που άφησαν τη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια χρέη παγκοσμίως.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Λίβανος κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της αδράνειας της πολιτικής του ελίτ που χρειάζεται να σχηματίσει άμεσα νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
«Ζωτικής σημασίας οι επόμενοι τρεις μήνες για την Βηρυτό»
Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι σημαντικοί για την επίτευξη αλλαγής στον Λίβανο και, αν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε πιθανόν να υπάρξουν κυρώσεις, δήλωσε σήμερα στο Politico ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο ίδιος είπε ότι οι πιθανές κυρώσεις ποικίλλουν: από την παρακράτηση του πακέτου διάσωσης ως την επιβολή κυρώσεων στην κυβερνώσα ελίτ.