Η νέα κυβέρνηση στη Σερβία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες αφορούν την υποχρεωτική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εκτιμούν οικονομολόγοι της χώρας, με αφορμή το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο ηγέτης του SNS και επόμενος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεδομένης της αυτοδυναμίας που εξασφάλισε, δεν θα μπορέσει να προβάλει ως επιχείρημα πιθανά προβλήματα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Με 157 βουλευτές το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως πρωθυπουργός έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι έχουν ανακοινώσει πως προτίθενται να κάνουν», σημείωσε ο οικονομικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού «NIN», Μίλα Κούλιμπρκ, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Πολιτικές και Οικονομικές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση – Πιθανοί συνασπισμοί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στο Tanjug Press Club.
«Αν το σύνθημά τους ήταν ‘Όλες οι δυνάμεις στις μεταρρυθμίσεις’, τώρα έχουν τους βουλευτές να το εφαρμόσουν», επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα η κοινή γνώμη να ενημερωθεί για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις σύντομα και επισημαίνοντας την ανάγκη πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης να αποτελέσει η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς, όπως είπε, τα έσοδα έχουν υπερεκτιμηθεί.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση αφορά τις 150 επιχειρήσεις σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, που απασχολούν περίπου 100.000 άτομα, καθώς τα θέματα που σχετίζονται με αυτές θα πρέπει να έχουν επιλυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. «Ενδεχομένως να έχουμε καθυστερήσεις, κάτι που δεν είναι καλό, όμως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα δύο μηνών» σημείωσε ο κ. Κούλιμπρκ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δίνει επιδοτήσεις.
«Κάθε κυβέρνηση δικαιούται 100 ημέρες (χρόνο ανοχής), αλλά νομίζω πως τώρα αυτό δεν είναι απαραίτητο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι νόμοι που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ερωτηθείς, τέλος, ποιο εκτιμά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της σερβικής οικονομίας, είπε πως «δεν διαθέτει κανένα προϊόν να πουλήσει».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής της σερβικής στατιστικής υπηρεσίας RZS, Μίλαντιν Κοβάσεβιτς αναφέρθηκε σε τέσσερα χαρακτηριστικά των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το πρώτο από αυτά, όπως είπε, είναι ότι ένας εκλογικός συνδυασμός κέρδισε την αυτοδυναμία, το δεύτερο ότι αυτές οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τη χαμηλότερη προσέλευση των ψηφοφόρων από το 2000, το τρίτο ότι υπήρξε μία τεράστια «σπατάλη» ψήφων, γεγονός που ευνόησε τον ισχυρότερο συνδυασμό και το τέταρτο ότι οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τη δυναμική του SNS και υπερτίμησαν τις προσδοκίες εκλογικών αποτελεσμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και το Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDS).
Ο κ. Κοβάσεβιτς επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μία «σφιχτή δημοσιονομική κατάσταση» και ότι έχει ανάγκη από άτομα που θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση, προσθέτοντας ότι θεωρεί παντελώς εκτός τόπου την αντιμετώπιση του κόμματος ως θηράματος. «Είναι καιρός να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό με ένα και μόνο στόχο, την εξασφάλιση ανάπτυξη και υποστήριξη της εξαγωγικής οικονομίας μέσα από τις μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε.
Σημείωσε, τέλος, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απειλή περαιτέρω αύξησης του δημόσιου χρέους και να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους νέους.