Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ, η υλοποίηση εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων, η υιοθέτηση των νέων νόμων περί εργασιακών σχέσεων και περί αφερεγγυότητας, καθώς και η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης των 153 επιχειρήσεων, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες της νέας σερβικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μίλαντιν Κοβάτσεβιτς.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του τελευταίου τεύχους του οικονομικού περιοδικού «ΜΑΤ», ο κ. Κοβάτσεβιτς εκτίμησε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ζωτικής σημασίας.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Σερβίας, Βλάντιμιρ Βούκοβιτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διαχείριση του ζητήματος των δημόσιων επιχειρήσεων θα κριθεί η επιτυχία της νέας σερβικής κυβέρνησης, όσον αφορά την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης 40 δισ. δηναρίων (345,37 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό του 2014, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για μία νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.
«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, όσον αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, δηλαδή κατά πόσο η πολιτική χορήγησης επιδοτήσεων και κάλυψης των ζημιογόνων αποτελεσμάτων αυτών των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί», δήλωσε ο κ.Βούκοβιτς. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εξοικονόμηση, επισήμανε.
Ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος του «ΜΑΤ», Στόγιαν Σταμένκοβιτς σημείωσε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της εκστρατείας που διεξήχθη μέχρι τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, την προηγούμενη Κυριακή «δεν υπήρξε καμία οικονομική πολιτική».
«Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, παρά και την πρόσφατη επίσκεψη της αποστολής των εκπροσώπων του ΔΝΤ και τις συνομιλίες που διεξήχθησαν με αυτούς. Μια συμφωνία δεν μπορεί να συζητηθεί μέχρι να υπάρξει κυβέρνηση να την διαπραγματευτεί και η μετεκλογική αδράνεια θα πρέπει να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο», επισήμανε ο κ. Σταμένκοβιτς.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Σερβία διάγει μία περίοδο μεγάλης κρίσης ρευστότητας και τα προβλήματα που προκαλούνται από το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις ανεπαρκείς αποταμιεύσεις και επενδύσεις επιδεινώνονται.