Σε δημοψήφισμα πρόκειται να προχωρήσει η Νέα Ζηλανδία με το ερώτημα της αλλαγής της σημαίας της. Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζον Κι, θα γίνει μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Η τωρινή σημαία της χώρας περιλαμβάνει τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου και την «Union Jack», τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κι είπε πως η σημαία αντιπροσωπεύει μια περίοδο της ιστορίας από την οποία η Νέα Ζηλανδία έχει πλέον προχωρήσει.

«Είναι πεποίθησή μου πως το σχέδιο της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας συμβολίζει μια εποχή αποικιοκρατίας και μετά- αποικιοκρατίας που έχει πλέον περάσει», τόνισε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια.

«Η σημαία μας κυριαρχείται από τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ εμείς δεν κυριαρχούμαστε πια από το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.

«Προτείνω να κάνουμε ακόμα ένα βήμα στην εξέλιξη της σύγχρονης Νέας Ζηλανδίας αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία μας μέσω μιας νέας σημαίας», πρόσθεσε.

Ο Κι προκρίνει την επιλογή ενός σχεδίου φτέρης για τη σημαία αλλά δήλωσε ανοιχτός σε όλες τις ιδέες, ενώ υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή δεν αποτελεί κίνηση σπασίματος των δεσμών της χώρας με τη βρετανική μοναρχία.

Δεν είναι σαφές πώς θα κινηθούν οι πολίτες στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, σημειώνει το BBC. Δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε πως μόνο το 28% ήθελε αλλαγή της σημαίας ενώ το 72% δήλωνε ευχαριστημένο με την παρούσα σημαία.