Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής.
«Έχω πει σχετικά με τις πολλές και διαφορετικές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει με την Τουρκία, ότι η στρατηγική της θέση δεν της δίνει άδεια να εισβάλει, να εκριζώνει (κοινότητες), να σκοτώνει και άδεια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει», τόνισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής.
Η Νάνσι Πελόζι σημείωσε ότι η διχοτόμηση της Κύπρου εξακολουθεί να προκαλεί τη συνείδηση όλου του κόσμου για 46 ολόκληρα χρόνια. Αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, η κ. Πελόσι υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια ισορροπημένη επανένωση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των κατοίκων της Κύπρου.
«Ως ένα μακροχρόνιο μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο, μπορώ να σας πω ότι η δίκαιη επανένωση της Κύπρου έχει υπάρξει κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς από εμάς σε διακομματικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στήριξη για το East Med Act
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο) ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ, και της Κύπρου, με στόχο την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την προώθηση της αμοιβαίας ασφάλειας και ευημερίας.
«Είμαστε ευτυχείς που το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2021, οικοδομεί πάνω στη βάση αυτού του νόμου, προσφέροντας 2 εκατομμύρια δολάρια για συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ», επισήμανε η κ. Πελόζι.
Συνοψίζοντας τη θέση των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής είπε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης που θα καθιστά την Τουρκία υπόλογη για την παράνομη κατοχή και θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την αδικία.
Τέλος, εκφράστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ευχόμενη να πραγματοποιήσει σύντομα την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, η οποία είχε αναβληθεί τον Μάιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.